2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Ismét fegyverektől hangos Kelet-Ukrajna

2015. június 3., szerda 18:54, frissítve: szerda 19:02

Kiújultak a harcok Doneck környékén. Az ukránok az orosz lázadókat, a felkelők viszont az ukrán hadsereget vádolják a tűzszünet megszegésével. A fegyveres összecsapások erősödését megelőzően Minszkben elhalasztották az ukrajnai válsággal foglalkozó összekötő csoport ülését.

„Tíz perccel ezelőtt támadtak meg bennünket az ukránok, az egység most viszonozza a tüzet. Ott, száz méterre tőlünk húzódik a frontvonal, és a fiúk gépfegyverrel lövik az ellenséget” – számolt be egy orosz haditudósító Marinka környékéről.

A szakadárok szóvivője szerint 375 bányász maradt a föld alatt, mert az ukrán támadás miatt megszakadt az egyik szénbánya áramellátása. Ezzel szemben az ukrán miniszterelnök azt állítja, hogy a Doneck külvárosának számító települést a szakadárok támadják, az akció megindítását pedig – amelyben orosz katonák is részt vesznek – Moszkvában rendelték el. „Reggel három órakor az ellenség masszív nehéztüzérségi támadást indított Marinka és Krasznogorivka ellen. Tankokkal, aknavetőkkel és ágyúkkal vették célba a térséget, és előrenyomulást kíséreltek meg. Az ukrán katonák visszaverték a támadást és megőrizték pozícióikat” – állította egy ukrán katonai szóvivő.

Az ukrán hadsereg tavaly nyáron szorította ki a lázadókat Marinkából és ezzel jelentősen megközelítette Donecket. A szakadárok szerint a támadással az ukránok a minszki békefolyamatot szeretnék aláásni. A tárgyalások egyébként éppen most szakadtak meg. Az összekötő csoport ülését azért kellett elhalasztani, mert az albizottságokban nem sikerült megállapodni. A felek között közvetítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője ennek ellenére nem beszél kudarcról. „Csak annyit mondhatok, hogy jól halad a munka, megvan a következő találkozó időpontja. De pontos dátumot nem említenék, mert erről még az érintetteknek egyeztetniük kell” – nyilatkozta Heidi Tagliavini EBESZ-nagykövet.

Az összekötő csoport június második felében még kétszer ülhet össze, ha addig nem erősödnek fel a harcok Kelet-Ukrajnában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!