2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Ismeretlen helyről üzenget az államfő

2015. május 14., csütörtök 12:40, frissítve: csütörtök 15:06

Az interneten keresztül intette nyugalomra Burundi lakosságát az ismeretlen helyen tartózkodó államfő. Szerinte a puccs megbukott, és a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Szerdán a hadsereg egyik tábornoka bejelentette, eltávolította az elnököt a hatalomból, majd elrendelte a határok és a főváros repterének lezárását. Csütörtök reggel összecsapások zajlottak a burundi állami tévé és rádió székháza körül.

Két hete több ezren tüntetnek Burundi fővárosában. Az emberek azért vonultak utcára, mert a kelet-afrikai ország tíz éve hivatalban lévő elnöke harmadszor is pályázni akar az államfői tisztségre, megsértve ezzel az alkotmányt. A tüntetők gyakorlatilag minden alkalommal összecsapnak a rendőrökkel. Eddig több mint 20 ember vesztette életét.

Közben a burundi elnök eltűnt az országból, először egy konferenciára ment Tanzániába, ám azóta sem tudják, hogy hol tartózkodik. A tüntetők azt tanácsolják neki, hogy ne is térjen haza. „Addig maradunk az utcán, amíg el nem felejti a harmadik turnusát. Akár meg is halunk az utcán és ha már meghaltunk, akkor uralkodhat a fákon és az épületeken” – mondta Josephine Ndayisaba tüntető.

A burundi állami tévé székházát katonák vették körül. A hadsereg egyik tábornoka más magas beosztású katonatisztek és rendőrök jelenlétében bejelentette: eltávolították tisztségéből az elnököt. „Pierre Nkurunziza elnököt eltávolítottuk az elnöki posztról és az ország kormánya visszanyerte hatalmát. A miniszterek folytathatják napi munkájukat a kormányban. Arra kérjük a hadsereg vezető tisztjeit és a tartományi kormányzókat, hogy tartsák fenn a burundiak biztonságát. Mindenkinek, aki ebben az országban él, tartsák tiszteletben emberi jogaikat.”

A vezérőrnagy közölte: együtt fog működni a civil társadalommal, a vallási vezetőkkel és a különböző politikai erőkkel az átmeneti kormány megalakításában. Az államfő egyik tanácsadója azonban viccnek nevezte a puccsról szóló híreket.

A bejelentést utcai örömünnep követte. Később heves harcok törtek ki a burundi állami tévé és rádió székháza körül az államfőt támogató katonák és az elnök megbuktatására törekvő puccsisták között. Az ENSZ becslései szerint több mint 70 ezren menekültek a szomszédos országokba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!