2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Iránnak Libanon után Irakban is nőhet a befolyása

Hír TV

2018. május 11., péntek 08:03, frissítve: péntek 08:41

Irakban erősödhet tovább Irán közel-keleti befolyása. A hétvégi parlamenti választások legnagyobb esélyesei a síita felekezethez tartozó, Teherán-barát jelöltek, köztük az Iszlám Állam ellen harcoló milícia egyik vezérével. A voksoláson indul az az újságíró is, aki 10 évvel ezelőtt hozzávágta a cipőjét George Bush akkori amerikai elnökhöz.

A rendőrök és a katonák már szavaztak Irakban, a civil lakosság pedig szombaton járul az urnákhoz, az első parlamenti választásokon az Iszlám Állam legyőzése óta. A közel-keleti országban az új kormány legfőbb feladata az újjáépítés lesz, ehhez pedig az is fontos, hogy felszámolja a mindent átszövő korrupciót. A legtöbb jelölt ezzel az ígérettel kampányol.

Köztük van Muntazer al-Zaidi újságíró is, akit egy mozdulat tett híressé az egész arab világban. George Bush 2008-as iraki látogatásán kultúrája legnagyobb sértését vágta szó szerint az amerikai elnök fejéhez. Ezután 9 hónapot börtönben ült, de milliók hősévé vált.

„A legfőbb célom a jelöltséggel, hogy megszabaduljunk a korrupt politikusoktól, és elűzzem őket az országból. Újságíró voltam, amikor cipővel megdobtam Bush-t. Már akkor is a korrupció ellen voltam. Úgy döntöttem, beszállok a politikába, hogy harcoljak a korrupció ellen, és visszaszerezzem az ellopott pénzt” – mondta al-Zaidi.

Irak másik nagy problémája az etnikai és vallási megosztottság: arabok és kurdok, síita többség és szunnita kisebbség vívja itt a harcát hosszú évek óta, nemcsak a politikában, de az utcán, lőfegyverekkel és bombákkal is.

Beszédes tény, hogy az országot 2014-ig vezető, a síita felekezethez tartozó Núr al-Maliki szunnitákat elnyomó politikája annyira feldühítette a vallási kisebbség tagjait, hogy azok felszabadítóként üdvözölték az Iszlám Állam terroristáit – akik később még kegyetlenebbül bántak velük, mint a kormányuk.

A választás legnagyobb esélyesei most is a síita pártok miniszterelnök-jelöltjei, akik mindannyian szoros kapcsolatban vannak a régió vezető síita erejével, Iránnal.

Az Iszlám Állam elleni harcban jelentős sikereket értek el a Népi Mobilizációs Egységek, amely csoportok Irán meghosszabbított kezeként működnek Irakban. A szervezet egyik vezetője, Hadi al-Amiri a síita harcosok és híveik kormányfő-jelöltje, aki Teheránt természetes szövetségesnek tekinti.

„Hadi al-Amiri az egyik legjobb figura Irakban. Találkoztam vele, láttam a koszos padlón aludni. Csaknem 5 évig harcolt. Bekerült a parlamentbe, de nem foglalta el a képviselői helyét, hanem visszament szolgálni a milíciát és az embereket” – mondta egy iraki újságíró.

Bármelyik síita jelölt nyeri a választást, Irán befolyása mindenképp növekszik Irakban – vagyis a Hezbollah libanoni választási győzelme után a perzsa állam ezt a régiós szövetségesét is még szorosabban tudhatja maga mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!