2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Iráni atom: nagyobb rugalmasságot várnak Teherántól

2015. június 22., hétfő 12:11, frissítve: hétfő 12:59

Iránnak nagyobb rugalmasságot kell mutatnia, ha meg akar egyezni atomprogramjáról a nagyhatalmakkal – mondta a brit külügyminiszter a hétfőn folytatódó egyeztetések előtt. Teheránnak biztosítania kell, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál, cserébe megszűnhetnek az ellene hozott nemzetközi szankciók.

Az iráni atomlétesítményekbe bejuthatnak a nemzetközi ellenőrök, de az atomprogramon dolgozó munkatársakat nem kereshetik fel, és a katonai helyszíneket sem látogathatják meg – így döntött vasárnap a teheráni parlament, ahol a szavazás közben többen is azt kiabálták, hogy „Halál Amerikára!”.

Sem ez, sem a voksolás eredménye nem könnyíti meg a többek közt az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokat az iráni atomprogramról. Teherán és a nagyhatalmak hétfőtől Luxemburgban folytatják az egyeztetést.

„Iráni partnereinknek nagyobb rugalmasságot kell mutatniuk, ha egyezségre akarnak jutni, de hát nézzék, mindig számítottunk rá, hogy túlléphetjük a határidőt. Most kezdődik a komoly egyeztetés, és a jövő héten reményeim szerint már valódi előrelépést láthatunk” – nyilatkozta Philip Hammond brit külügyminiszter.

Az eredeti határidő június 30-a, papíron eddig kell Iránnak beleegyeznie, hogy visszafogja és átláthatóbbá teszi atomprogramját, hogy a nemzetközi közösség meggyőződhessen annak békés voltáról. Ha ez sikerül, megszűnhetnek a Teheránt sújtó gazdasági szankciók.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!