2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

„Inkább börtönbe megyek, ott életben maradok”

Hír TV

2018. április 3., kedd 08:08

Mégsem küldi Nyugatra a menedékkérőket Izrael. A zsidó állam korábban bejelentette: kitoloncolás helyett szervezetten áttelepíti a menekülteket –egy ENSZ-szel kötött megállapodás alapján. Összesen 16 ezer afrikai menedékkérőt küldtek volna egyebek között Kanadába, Németországba és Olaszországba.

Továbbra is bizonytalan az afrikai menedékkérők sorsa Izraelben. A zsidó állam előbb bejelentett, majd órákkal később már fel is függesztett egy róluk szóló, ENSZ-szel kötött megállapodást.

Izrael eredetileg arról egyezett meg a világszervezet menekültügyi testületével, hogy 16 ezer menedékkérőt küld nyugati országokba, a többi közt Németországba, Kanadába és Olaszországba – cserébe ugyanennyi afrikai menekültnek ad ideiglenes tartózkodási engedélyt.

Ez a megállapodás váltotta volna ki az előzőleg bejelentett tömeges Afrikába toloncolást. Az izraeli miniszterelnök órákkal ezelőtt így méltatta az azóta érvényét vesztett egyezséget.

Ez egy jó megállapodás. Nagyon örülök, hogy sikerült megegyeznünk az ENSZ menekültügyi főbiztosával. Úgy tudjuk megoldani ezt a problémát, hogy az Izrael állam érdekét szolgálja, és megoldást jelent Dél-Tel-Aviv, más térségek, valamint az Izraelbe érkezett emberek számára – közölte Benjámin Netanjahu.

A kitoloncolások vasárnap kezdődtek volna meg. Az izraeli kormány az általa biztonságosnak tartott országokba, Ruandába és Ugandába küldte volna vissza a menedékkérőket. Még 3500 dollárt, azaz mintegy 900 ezer forintot is felajánlott nekik, ha önként távoznak.

Az izraeli legfelsőbb bíróság azonban megvétózta a tervet, és az ENSZ, valamint több izraeli jogvédő csoport is tiltakozott ellene. Izrael korábban már többször toloncolt ki menedékkérőket. Akik ezt nem fogadták el, egy részüket börtönbe zárta.

Ha választanom kell, akkor inkább börtönbe megyek, ott legalább életben fogok maradni - mondta egy menedékkérő, Halofom Sultan.

A zsidó államban több mint 40 ezer fekete-afrikai él, akik nagyrészt fegyveres konfliktusok sújtotta államokból, Szudánból és Eritreából érkeztek. Az izraeli kormány menedékkérelmeiket eddig általában elutasította arra hivatkozva, hogy valójában gazdasági migránsokról van szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!