2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ilyen sem volt még: felesküdött Rajoy utódja, csak nem a Bibliára

Hír TV

2018. június 2., szombat 16:26, frissítve: szombat 18:10

Letette az esküt az új spanyol miniszterelnök. A szocialista Pedro Sánchez a néppárti Mariano Rajoy-t váltja, akit bizalmatlansági indítvánnyal buktattak meg, miután a néppárt pénztárnoka csalás miatt börtönbe került. Sánchez két évig lesz miniszterelnök, a következő választásig. A közgazdász korábban az ENSZ-ben dolgozott. Ateista, és ő az első spanyol miniszterelnök, aki nem a Bibliára esküdött.

Pártja korrupciós botrányai miatt kellett távoznia a spanyol miniszterelnöknek. Mariano Rajoy ellen a szocialista Pedro Sánchez nyújtott be bizalmatlansági indítványt, amit pénteken a madridi parlament nagy többséggel el is fogadott. Ez azt jelentette, hogy Rajoy-nak távoznia kellett, helyébe pedig automatikusan az indítványban lehetséges utódként megjelölt Sánchez lépett, aki szombaton délelőtt VI. Fülöp spanyol király jelenlétében le is tette a hivatali esküt.

A 46 éves közgazdász korábban az Európai Parlamentben és az ENSZ-ben is dolgozott. Megbízatásának két éve alatt legfontosabb feladata a spanyol gazdaság megszilárdítása, illetve a katalán autonómiakérdés rendezése lesz.

„Épp most alakult meg egy új spanyol kormány, 2019-ben pedig általános választások lesznek. A helyzet nagyon bonyolult. Nem hiszem, hogy teljesen feloldják a 155-ös cikkelyt, és nem hiszem azt sem, hogy visszakapjuk azt a mértékű autonómiát, ami október 1-e előtt volt” – utalt egy tanárnő arra, hogy a 2017. október 1-i függetlenségi népszavazás után vonták meg a tartomány önrendelkezési jogait.

Katalónia: a harc a függetlenségért csak most kezdődik

Az új miniszterelnök nem akar több csatározást Katalóniával. Részletek >>>

jSokan kételkednek abban, hogy Sánchez mekkora erőt tud majd képviselni a rendelkezésére álló időben. Ugyan a szocialista párt a maga 133 évével történelminek mondható, a közvélemény az elmúlt években kiábrándult mindkét nagy pártból, a konzervatívokból és a szocialistákból is, és inkább a kisebb, fiatalosabb pártkezdeményezésekhez, a baloldali Podemoshoz, illetve a jobboldali Ciudadanoshoz csatlakoztak.

A szocialisták a parlamentben sem képviselnek nagy erőt, a 350-fős képviselőházban ugyanis mindössze 84 képviselőjük ül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!