2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Idegméreg: a hadseregtől vár segítséget a Scotland Yard

Hír TV

2018. március 9., péntek 22:20, frissítve: péntek 22:42

A hadsereg segítségét kérte a Scotland Yard a Londonnak is kémkedő orosz ügynök elleni gyilkossági kísérlet következményeinek felszámolására. A rendőrség szerint ugyanis az idegméregből járművekre és más tárgyakra is juthatott Salisbury belvárosában. Az orosz külügyminiszter szerint az, hogy Nagy-Britannia Moszkvát gyanúsítja a támadással, szimpla oroszellenes propaganda.

Salisburybe látogatott a brit belügyminiszter. Amber Rudd azt a helyszínt tekintette meg, ahol a korábbi orosz kettős ügynököt és lányát eszméletlenül találták. A 66 éves Szergej Szkripalt és lányát, a 33 éves Juliját öt napja találták meg egy padon az angliai kisvárosban.

„A helyi rendőrség teljes mértékben jól reagált, bevonták azokat a szerveket, amelyekre az első 24 órában szükség volt, végül a terrorelhárítást is. Lenyűgözőnek tartom azt a támogatást, amit más rendőri egységektől is kaptak” – emelte ki a belügyminiszter.

A két orosz származású áldozaton kívül huszonegy másik személy, köztük egy helyszínre érkező rendőr, Nick Bailey őrmester is kapott a méregből. Őt is kórházban ápolják, állapota súlyos.

„Elmentem és meglátogattam ma Nicket, találkoztam a feleségével is az intenzíven. Ismerem Nicket régóta, nagyon jó ember. Nagy ajándék ő a rendőrségnek, szeretik, elfogadják, nagyon elhivatott rendőr. Erős intenzív terápiában részesül. Jól van, felült, még nem az a Nick, akit ismerek, de jó kezelést kap” – nyilatkozta Kier Pritchard, a wiltshire-i rendőrség megbízott főnöke.

A brit belügyminiszter a támadás helyszíne után a helyi kórházban a mérgezés áldozatait látogatta meg. A brit álláspont szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy Moszkva áll a támadás hátterében. A Kreml tagadja, hogy bármi köze is lenne az esethez. Az orosz külügyminiszter szerint is szimpla oroszellenes propagandáról van szó.

„Nyugati partnereink szerint minden rosszért, ami ezen a bolygón történik, mi vagyunk a hibásak. Ebben a konkrét ügyben még egy konkrét tényt nem hallottunk. Mindannyian láttuk azokat a híradós anyagokat, amelyekben kollégáik komoly kifejezéssel az arcukon, nagy pátosszal azt mondják, hogyha Oroszország volt az, akkor olyan válaszlépések következnek, amiket Oroszország sosem feled majd. Ez nem komoly, ez csak propaganda, a hisztéria felkorbácsolása” – hangoztatta Szergej Lavrov.

Közben a Scotland Yard a hadsereg szakértőinek segítségét kérte az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet következményeinek felszámolására. A rendőrség szerint számos járművet és egyéb tárgyat kell eltávolítani Salisbury belvárosából, a bűncselekmény helyszíne közeléből a szennyezés lehetősége miatt – ehhez kérték a katonai szakértők közreműködését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!