2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Hivatalos a halálos ítélet a bostoni robbantó ellen

2015. június 24., szerda 21:40, frissítve: csütörtök 16:03

Hivatalosan kihirdette Dzsohar Carnajev halálos ítéletét a szövetségi bíróság, miután az esküdtszék májusban bűnösnek találta őt a Bostonban 2013-ban megtartott maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

A több mint két évvel ezelőtti bostoni merényletben három ember meghalt és több mint 250 megsérült, amikor a Carnajev testvérek két bombát robbantottak fel egy maratoni futóversenyen. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i történések óta. Tamerlan Carnajev később életét veszítette a rendőrséggel vívott tűzharcban, öccsét pedig bíróság elé állították.

A halálos ítéletet szerdán hivatalosan is kihirdette az illetékes szövetségi bíró Bostonban. A 21 éves férfi, aki tárgyalása során egyetlen alkalommal sem szólalt meg, az ítélethirdetéskor megtörte hallgatását és bocsánatot kért az áldozatoktól és a túlélőktől. Egyúttal Isten irgalmát kérte maga és a bátyja számára.

Az ítélethirdetés után azonban a túlélők és hozzátartozók azt mondták, hogy szerintük Carnajev megbánása nem volt őszinte. A csecsen származású, iszlám hitű, de amerikai állampolgár férfi például nem ítélte el a terrorizmust. „Bánom, hogy valaha is akartam őt hallani beszélni. Amit mondott, abban nem volt bűnbánat, nem volt megbánás, nem volt empátia azzal kapcsolatban, amit az életünkkel tett” – mondta Lynn Julian, a merénylet egyik túlélője.

Massachusetts államban 1984-ben eltörölték a halálbüntetést, de az ítéletről nem állami, hanem szövetségi szintű bíróságon döntöttek. Halálos ítélet esetén a fellebbezés automatikus, így az ítélet egyelőre nem emelkedett jogerőre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!