2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Híradó 15:00

Hillary Clinton ringbe száll az elnöki székért

,

2015. április 12., vasárnap 20:55, frissítve: hétfő 10:56

Hillary Clinton tanácsadója megerősítette, hogy a volt külügyminiszter indul a 2016-os elnökválasztáson. Jövő tavaszig kell megszereznie a Demokrata Párt teljes támogatását. A republikánusok két jelöltje is Clinton bejelentéséhez kapcsolta az első reklámsorozatát. Az előző elnök, George Bush testvére, Jeb Bush szerint a republikánusoknak vissza kell szerezni a Fehér Házat.

Hillary Clinton Obama két elnöki ciklusa után akarja átvenni a Fehér Házat. Már 2008-ban is próbálkozott ezzel. Akkor épp Obamától kapott ki a demokraták előválasztásán. „Hillary Clintont bámulatos jelölt volt 2008-ban. Később fontos támogatóm volt a választáson, ezután pedig kiemelkedően jó külügyminiszter volt. Ő a barátom. Szerintem kiváló elnök lenne belőle” – mondta Obama.

Clintonnak egyelőre nincs komoly kihívója a Demokrata Párton belül. Republikánus ellenfele egy másik politikusdinasztia jelöltje lehet: Jeb Bush az előző elnök, George testvére. Ő kapásból egy Clinton-ellenes videoüzenettel kezdte a kampányát. „A következő hetekben, hónapokban várom az ötleteket, a politikai javaslatokat. Minden amerikai állampolgárnak joga van az amerikai álom megéléséhez. Külföldön arra van szükség, hogy a szövetségeseink tiszteljenek minket, az ellenségeink pedig féljenek tőlünk. Az Obama–Clinton-kormányzat külpolitikája megbukott” – mondta Jeb Bush.

A republikánusok jobb széle, a Teadélután mozgalom legerősebb jelöltje, Rand Paul is a Clinton-bejelentésre időzítette a saját kampányának a kezdetét. Hillary Clinton a washingtoni gépezet legrosszabb tulajdonságainak megtestesítője. Arrogancia, korrupció és eltitkolt bizonyítékok – sorolja a reklámüzenet. „Clintonékat hagyományosan körüllengi az érzés, hogy ők a törvények felett állnak. Kérdés, hogy Hillary Clinton mikor, milyen támogatást kap a férje alapítványától. Ez azt jelentené, hogy a kampányát Szaúd-Arábia és a Brunei szultánja támogatja, ahol lábbal tiporják az emberi jogokat” – mondja Rand Paul.

A demokratáknak és a republikánusoknak jövő tavaszig kell dönteni a jelöltjükről, a választás pedig jövő november 8-án lesz.

Sebezhetővé teheti, hogy nincs erős kihívója

Elemzők szerint nincs komoly kihívója demokrata párti elnökjelöltségéért. „Az, hogy igazán erős ellenfél nélkül indul a demokrata előválasztásokon, sebezhetővé is teheti Hillary Clintont. Ez olyan, mintha regnáló elnökként indulna az újraválasztásáért, jelentős kihívó nélkül” – mondja Patrick Egan demokrata kampánystratéga.

A Republikánus Párt közben már el is indította a lejáratókampányt Clinton ellen „Állítsuk meg Hillaryt!” címmel. A párt egyik stratégája pedig a twitteres bejelentés miatt bírálja a leendő jelöltet. „Szerintem ez szörnyű. Az elnöknek kapcsolatba kell lépnie az amerikai néppel, és ha ő elnök akar lenni, akkor ennek szerintem nem a technológia használata a legjobb módja. Rosszul használja a technológiát. Eltávolodunk a személyes kommunikációtól. Elnöki szinten ez nagyon nem hatékony kommunikációs eszköz” – nyilatkozta Bradley A. Blakeman.

A republikánus elnökjelöltek között ott lehet Jeb Bush volt floridai kormányzó, George W. Bush elnök öccse is – hamarosan ő is bejelentheti, hogy elindul a 2016-os választáson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!