2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Hetek óta mélyrepülésben van a török fizetőeszköz

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 13:44

A kormány eddig nem tudta megállítani a pénz gyengülését. A folyamat gazdasági válsághoz vezethet, ami a legrosszabbkor jön a török államfőnek. Június 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak, amelynek megnyerése után Erdogan a központosított elnöki rendszer kiépítését kezdené meg.

Megindult a valutaharc Törökországban. Az elnök kampányt indított a nemzeti fizetőeszköz megmentéséért. Magyarázata szerint külföldi erők támadják a lírát.

Testvéreim, akiknek dollárjuk vagy eurójuk van a párnába rejtve, azok menjenek és váltsák át török lírára. Ezt a támadást közösen visszaverjük - mondta Recep Tayyip Erdogan.

A török kormány szerint a líra gyengülése mögött nemzetközi összeesküvés áll: spekulánsok játszanak a líra árfolyamával, így akarnak kárt okozni a török költségvetésnek, és ezzel megrendíteni a kormány stabilitását.

Mi pontosan tudjuk, milyen játszma megy ellenünk, és mi ez ellen harcolni fogunk a magunk eszközeivel. Ha valaki török állampolgár és hazafi, akkor kötelessége a nemzeti valutát megvédenie - szónokolt Erdogan.

A török líra a dollárhoz viszonyított értéke 20%-ot esett az idén. Pénzügyi elemzők is politikai okot látnak emögött, de ők nem külföldi erők mesterkedését, hanem azt, hogy a török elnök központosító törekvései, a jogállamiság sorozatos kormányzati megsértése, illetve a kézzel irányított és kiszámíthatatlan török monetáris politika elijesztette a befektetőket.

A két ellentmondó elmélet azon a ponton összeérhet, hogy az amerikai jegybank márciusi kamatemelése a török piacról elszipkázta a külföldi befektetőket.

Amerika kamatot emelt, hogy a dollárt újra vonzóvá tegye. A külföldi befektetők a török beruházásaikat aztán szépen visszavitték Amerikába. A török törékeny gazdaság, a befektetés túlnyomó része közvetlen külföldi befektetés, ezért ez a mozgás keményen érinti Törökországot - magyarázta az isztambuli egyetem politológusa, Filiz Katman.

A török fejlesztési programok többségét ráadásul magánhitelekből pénzelik, ezek pedig leginkább dolláralapú hitelek.

Törökországban június 24-én előrehozott parlamenti és elnökválasztást tartanak. A líra gyengülése már most komoly problémát okoz a gazdaságnak, a török cégeknek - nehéz lesz külföldi valutában külső piacokról hitelhez jutniuk -, a növekvő elégedetlenség pedig nagyon rosszkor jön a kampányoló elnöknek. A török jegybank kénytelen kamatemelése is azt mutatta, hogy baj van, ezért Erdogan elnök azonnal jelezte: ha ő és pártja nyernek a választásokon, még szorosabb személyes irányítás alá veszi a monetáris politikát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!