2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Helsinkiben tárgyal Trump és Putyin

Hír TV

2018. július 13., péntek 12:59, frissítve: péntek 13:21

Donald Trump európai körútja egy újabb történelmi találkozóval folytatódik majd hétfőn: Helsinkiben tárgyal majd Vlagyimir Putyinnal. Ez lesz a felek első hivatalos kétoldalú csúcstalálkozója. A világpolitika legfontosabb kérdései lesznek terítéken, és mindkét elnöknek győzelmet kell felmutatnia saját választói felé.

A moszkvai Vörös téren a FIFA elnökével pózolt az elnök az orosz rendezésű foci vb népszerűsítésére. És ahogy a fociünnep óriási publicitást hozott Oroszország számára, a vasárnapi döntőt követő napon immár a politika terén fog nagyot aratni Putyin. A nagy rivális Egyesült Államok elnökével találkozik majd Helsinkiben.

 „Maga a találkozó megtörténte elsősorban egy üzenet az üzleti világnak. Az pedig az, hogy nyugalom van, így bátran lehet befektetni Oroszországban. Ez óriási előny Putyin számára, mert őt elsősorban a pénz érdekli, mármint, hogy az orosz gazdaságba lesz-e új tőkebeáramlás” – fogalmazott egy orosz politikai elemző, Alekszander Baunov.

Putyin haszna lesz még, hogy az amerikai elnökkel való egyenrangú találkozó megemeli Oroszországot, elismeri nagyhatalmi státuszát, és saját regionális érdekeit. Az orosz elnök ezen túl vélhetően megpróbálja majd rávenni Trumpot a Krím bekebelezése miatt kivetett gazdasági szankciók enyhítésére.

Ennek azonban ára lesz: elemzők szerint Trump a szíriai konfliktus megoldásában való orosz együttműködést várja el cserébe. Konkrétan, hogy orosz segítséggel kiszorítsák a konfliktusövezetből az irániakat.

„Amit Trump el akar érni, az az, hogy az orosz viszonyrendszerben is áttörést érjen el, és ezzel választóira nagy benyomást gyakoroljon. Hogy újra demonstrálja, mennyivel hatékonyabb elnök, mint Obama volt” – mondta Baunov.

Az amerikai közvélemény azonban a találkozót árgus szemekkel fogja követni, miután egy éve a közbeszéd fő témája, hogy az oroszok beavatkozhattak a 2016-os elnökválasztásba, Trump javára. Ezt Putyin többször tagadta, ugyanakkor az amerikai kongresszusi vizsgálatok hírszerzési információkra építve ezt biztosra veszik.

Az orosz-amerikai közeledés Amerika európai szövetségeseit is zavarja, mert a növekvő orosz fenyegetés ellenére Amerika éppen újabb csapatokat készül kivonni NATO-szövetségesei területéről.  

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!