2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Havi félmillió forintnyi zsold

2015. május 12., kedd 20:29

Havi félmillió forintnyi zsoldot kapnak Moszkvától a kelet-ukrajnai lázadók – derült ki egy jelentésből, amelyet még Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető kezdett el írni, mielőtt februárban meggyilkolták. Közben Vlagyimir Putyin Szocsiban látja vendégül az amerikai külügyminisztert, akivel a többi közt az ukrajnai válságról is egyeztet.

Amerikai külügyminiszter Oroszországban – az ukrajnai válság kezdete óta ez a legmagasabb szintű diplomáciai látogatás a két ország között. A Szocsiban Szergej Lavrovval koszorúzó John Kerry csak napokkal a hivatalos második világháborús megemlékezés után érkezett: a május 9-i moszkvai eseménytől ő és Barack Obama elnök az oroszok ukrajnai agressziója miatt maradt távol.

Kerry most éppen azt akarja megtudni, hogy Vlagyimir Putyin mennyire rugalmas Ukrajna ügyében. Washington ugyanis kész visszavonni a Moszkvára kivetett gazdasági szankciókat, ha az oroszok cserébe kivonják a háborús övezetből a nehézfegyvereket, és tiszteletben tartják Ukrajna határait.



A Putyin–Kerry-találkozó előtt nem sokkal került nyilvánosságra egy jelentés, amelyből kiderült: Oroszország közvetlenül támogatja a kelet-ukrajnai felkelőket: pénzzel, fegyverekkel és katonákkal – egy oroszok által felbérelt zsoldos átszámítva akár havi félmillió forintot is kereshet. „Részletesen leírjuk a harcosok toborzásának, kiképzésének és felfegyverzésének rendszerét. A harcosok pénzt kapnak azért, hogy fegyverrel szálljanak szembe az ukrán hadsereggel. Az általunk összegyűjtött bizonyítékok alapján egy átlagos harcos 60-90 ezer rubelt kap” – fogalmazott az orosz ellenzéki aktivista.

A dokumentumot még Borisz Nyemcov ellenzéki vezető kezdte el összeállítani, 2015 februári meggyilkolása után kollégái fejezték be a munkát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!