2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Határsértőket gázolt halálra a vonat

2015. április 24., péntek 21:20, frissítve: péntek 21:39

Tucatnyi határsértőt gázolt halálra egy nemzetközi expresszvonat Macedóniában. A mozdonyvezető későn vette észre a sínen gyalogló csoportot. A szegényeknek nincs pénzük buszra vagy hajóra, ők gyalog vágnak neki az útnak Afrikából vagy a Közel-Keletről.

A Szkopje és Veles közötti vasúti szakaszon gyakran tűnnek fel Afrikából vagy a Közel-Keletről érkező bevándorlók. „Emberek százait látom a síneken sétálni, gyakran be is jönnek hozzám vizet kérni. Az elmúlt két-három hónapban naponta járnak erre, nincs olyan nap, hogy ne menne keresztül egy nagyobb csoport” – mondta egy macedón földműves.

A Szaloniki és Belgrád között közlekedő expressz tizennégy migránst gázolt halálra péntek hajnalban. Az áldozatok Szomáliából vagy Afganisztánból érkeztek. „Afganisztánban nagy problémák vannak a tálibokkal, ezért megyünk más országba. Biztonságot akarunk. Németországba akarok menni” – mondta egy afgán férfi.

A tehetősebbek busszal, a szegények viszont gyalog vágnak neki a több ezer kilométeres távnak. „Nagyon sok veszélyt rejt az út, amikor például az erdőn keresztül jöttünk, sok volt az állat, gyalogoltunk, megsérült a lábam és a szemem is. Nincs mit enni, nincs víz. Tíz nap és tíz éjjel nem aludtunk, mert hideg volt. Nagyon sok gondunk volt az úton” – mondta egy afgán menekült. „Nem volt választásom. Európába akarok menni, hogy jobb életem legyen, mert Afrikában azt nem kapom meg, háború van, harcolnak. Három hónapig gyalogoltam, gyakran élelem nélkül, hogy ideérjek” – mondja egy mali menekült.

2010-ben még csak félezren kértek menedéket Szerbiában, tavaly már 16 500-an, 2015 első hónapjaiban pedig több mint tízezren.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!