2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ferenc pápa: Bizonyos értelemben ez a harmadik világháború

,

2015. június 6., szombat 20:30, frissítve: vasárnap 16:34

A béke fontosságát hangsúlyozta mintegy 70 ezer hívő előtt szarajevói szentmiséjén Ferenc pápa. A kevesebb mint négymilliós Bosznia-Hercegovina lakosságának mintegy 15 százaléka katolikus. A katolikus egyházfő látogatása alkalmából azonban Európa számos országából érkeztek zarándokok Szarajevóba.

Harangszó jelezte a mise kezdetét a szarajevói Kosevo stadionban, ahol hetvenezer ember gyűlt össze. Ferenc pápa békére és a háború elítélésére szólította a híveket. Azt mondta: vannak, akik szándékosan próbálnak összeütközést szítani különböző kultúrák és civilizációk között, így azok is, akiknek fegyverek értékesítése a céljuk.

„A háború azt jelenti, hogy a gyerekek, a nők és az idősek menekülttáborokban vannak, az emberek otthonaik elhagyására kényszerülnek, lerombolt házakat, utcákat és gyárakat jelent, de mindenekelőtt számtalan kettétört életet” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

A pápa szerint a szarajevóiak tisztában vannak azzal, hogy a háború mennyi szenvedéssel, rombolással és fájdalommal jár. Azt üzente a kilencvenes években sokat szenvedett város lakóinak, hogy nem felejthetik el a történelmüket, de nem azért, hogy bosszút álljanak, hanem azért, hogy a békét hirdessék. A katolikus egyházfő szerint a világ ma is a háború légkörében él.

„A mi korunkban is a béke iránti vágy és a fegyveres konfliktusokkal való szembesülés határozza meg a világunkat. Bizonyos értelemben ez a harmadik világháború, amelyet különböző helyszíneken vívnak” – mutatott rá Ferenc pápa.

A katolikus egyházfőt egy kisebb kellemetlenség is érte. A mise után ugyanis egyelőre ismeretlen okból eltört a pásztorbotja, amelyet egyik elődje, VI. Pál is használt. A pásztorbotot végül szigetelőszalaggal ragasztották össze, és a pápa folytathatta útját, ezúttal nem egy luxusautóval, hanem egy alsó középkategóriás gépkocsival.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!