2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Három napot kapott az ellenzék kormányalakításra

2015. augusztus 21., péntek 15:35, frissítve: szombat 07:14

Az ellenzéki Új Demokrácia kapott kormányalakítási megbízást Görögországban, miután az eddigi kormányfő, Alexisz Ciprasz csütörtökön lemondott. Az államfő három napot adott a jobbközép pártnak a kormányalakításhoz szükséges többség megszerzéséhez. Ha ez nem sikerül, várhatóan fel kell oszlatni a parlamentet és szeptemberre előre hozott választást kell kiírni.

Hét hónapig bírta a küzdelmet a nemzetközi hitelezőkkel a görög radikális baloldal vezére. Alexisz Ciprasz kormányfő azután nyújtotta be lemondását, hogy átverte a parlamenten az újabb hitel fejében elvárt költségvetési kiadáscsökkentést. A politikus által vezetett pártszövetség, a Sziriza januárban azzal nyerte meg az előre hozott választásokat, hogy a kampányban a leghangosabban mondott nemet a megszorításokra.

– Honfitársaim, a döntés az önöké, az én lelkiismeretem tiszta. Büszke vagyok arra a harcra, amelyet a kormányom véghezvitt. Próbáltunk hűek maradni az ígéreteinkhez. Sokáig és keményen tárgyaltunk, és kitartottunk a zsarolással szemben, de elértük a határt – fogalmazott a leköszönő görög kormányfő.

A megszorítások miatt a Sziriza kettészakadt, a balszárny kilépett és új pártot alapít. A kormányalakításra a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia vezetője kapott megbízást, a görög államfő három napot hagyott a koalíciós alkudozásra.

– Meglátjuk, hogy találunk-e komoly politikai megoldást a jelenlegi parlamentben annak érdekében hogy elkerüljük a negatív következményeket. A választás nagyon sokáig húzódna, ami senkinek sem jó – mondta Evangelosz Meimarakisz, az Új Demokrácia elnöke.

A német vezetés jelezte, hogy a görög kormányválság nem hátráltatja a 86 milliárdos hitelmegállapodás végrehajtását. Az első, 13 milliárd eurós részletet már át is utalták Athénnak.

– Ciprasz miniszterelnök úr döntése egyáltalán nem meglepő a politikai helyzetet figyelembe véve. Az a fontos, hogy a görög mentőcsomagról már megegyeztünk, erről már a német parlament is döntött. Az egyezmény a következő három évre szól, ebben nem történt változás – véli Steffen Seibert, a német kormányszóvivő.

Ha a jobbközép ellenzék vezetőjének nem sikerül koalíciós partnereket találnia, legkorábban szeptember 20-án tarthatnak újabb előre hozott választást Görögországban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!