2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Harmincezres hadsereg araszol az Iszlám Állam ellen

2015. március 5., csütörtök 19:14

Több mint huszonnyolcezer civil menekült el a harcok elől Irakban, miután a hadsereg offenzívát indított az Iszlám Állam által elfoglalt észak-iraki város, Tikrít visszafoglalására. Az ENSZ segélyszállítmányokat küld a menekültek megsegítésére. A hadműveletben több mint harmincezer iraki katona vesz részt.

Negyedik napja tart az iraki hadsereg offenzívája az észak-iraki Tikrít közelében. Harmincezer katona készül megostromolni az Iszlám Állam által tavaly nyáron elfoglalt várost, de előtte még a környező településekből is ki kell űzniük a terrorszervezet fegyvereseit. A hadműveletet hátráltatja, hogy a szélsőségesek aláaknázták a városhoz vezető utakat, és a környező olajkutakat is felgyújtották, hogy a füstfelhők eltakarják állásaikat az iraki katonai gépek elől. Az offenzívában az Egyesült Államok hadereje nem vesz részt.

„Az ellenség több járművét és légelhárító ütegét is megsemmisítettük, amelyeket lakott területekre telepítettek. Nyomulunk előre, és győzni fogunk” – közölte Ali Omran parancsnok.

Az ENSZ szerint már több tízezer civil menekült el a harcok elől. Megsegítésükre segélyszállítmányokat küld a világszervezet. Tikrít visszafoglalása azért stratégiai fontosságú az iraki kormány számára, mert bázisnak használhatná a második legnagyobb iraki város, Moszul ostromához, amely szintén az Iszlám Állam kezén van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!