2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hamarosan több műanyag lesz óceánokban, mint hal

Hír TV

2018. június 5., kedd 15:41, frissítve: kedd 16:34

Ma van a környezetvédelmi világnap, a fókuszban pedig a világot egyre inkább beborító műanyag szemét áll. Az óceánokban, tengerekben kritikus szintet ért el a műanyag hulladék, ami a tengeri élőlények táplálékláncába bekerülve visszajuthat az emberi szervezetbe is.

Hamarosan több műanyag lesz óceánokban, mint hal, erre próbálják ma világszerte felhívni a figyelmet. Csak a tengerekbe 12 millió tonna műanyag kerül évente ami, súlyosan veszélyezteti az élővilágot.  A kioldódott mérgező anyagok és a műanyagdarabkák a halakba jutva az emberi szervezetbe is visszakerülnek.

Egy bálna például a napokban vetődött a thaiföldi partokra, a hasában több mint 80 darab műanyag zacskót találtak. A nagyobb állatok gyomrát is kitölti a műanyag, így egyszerűen éhen halnak. Egy a vietnámi halászfalu is folyamatosan küzd a mindent elárasztó műanyag szemét ellen. Egyszerűen nem tudnak védekezni az úszó hulladék ellen, ami tönkreteszi környezetüket.

„Nagyon megkeseríti az életünket ez a sok szemét. Különösen, ha a keleti szél erre fújja a zacskókat, minden bűzlik, a hatóságok pedig semmit nem tesznek, hogy megakadályozzák” - mesélte az egyik halász.

A műanyag zacskók több száz év alatt bomlanak le és közben súlyosan veszélyeztetik a tengerek ökoszisztémáját.  Évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban. Brüsszel ezért korlátozná, vagy egyenesen betiltaná az egyszer használatos műanyag poharak, evőeszközök vagy a szívószálak használatát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!