2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Hamarosan azonosíthatják az áldozatokat

2015. március 31., kedd 17:50, frissítve: szerda 11:26

A hétvégére azonosíthatják a Germanwings gép valamennyi áldozatát, a francia elnök szerint. A maradványok összegyűjtése és kategorizálása viszont még negyed évig is eltarthat. A német és a francia kormány ma közös kormányülést tartott a múlt heti szerencsétlenségről.

Katonai tiszteletadással fogadták a francia elnököt a német kormány tagjai. Francois Hollande és Angela Merkel rendszeresen tart közös kormányülést, most a francia Alpokban múlt héten lezuhant német gép és a depressziós tömeggyilkos másodpilóta volt a fő téma. „Tiszta szívből köszönjük a francia kollégáink segítségét a Germanwings-gép katasztrófájával kapcsolatban. A franciák minden tőlük telhetőt megtesznek a mai napig, hogy segítsenek a részletek tisztázásában” – mondta a német védelmi miniszter.



A francia Alpokban egy hete gyűjti több mint 300 szakember a maradványokat. Szerdára készül el egy új út, amin gyalog lehet megközelíteni a helyszínt, ez most még csak helikopterről lehetséges. Eddig 80 ember DNS-ét tudták bevizsgálni, még 70 ember maradványait keresik. Francois Hollande elnök szerint az azonosítással hétvégére végezhetnek, de a maradványok rendszerezéséhez még 3-4 hónap szükséges. „A tesztek azért tartanak ilyen sokáig, mert nagyon sok elemzést le kell futtatnunk. Mindenkinek az adatait be kell gyűjtenünk, tehát DNS-mintánk úgy lehet, ha a családtagjaitól DNS-t veszünk, és ezeket kielemezzük. Az ujjlenyomatok begyűjtése pedig még ennél is körülményesebb, ráadásul nem minden maradvány van olyan állapotban, hogy bármilyen tesztet el lehet rajta végezni” – fogalmazott egy francia orvosszakértő.

A német hatóságok hétfőn hoztak nyilvánosságra egy 10 évvel ezelőtti felvételt a másodpilótáról. Düsseldorf közelében, szülővárosa repülőklubjában tanult vitorlázni. Az már korábban kiderült, hogy 2008-ban is kezelték depresszióval és egy éve az állapota jelentősen romlott. Pilótaengedélyét csak azért tarthatta meg, mert egészségügyi állapotáról nem tájékoztatta a Lufthansát, a magánélete is válságban volt, miután a várandós menyasszonya szakított vele.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!