2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Halálra ítélték a bostoni robbantót

2015. május 16., szombat 06:36, frissítve: szombat 15:55

Dzsohar Carnajev 2013-ban követett el merényletet egy bostoni futóversenyen, amiben hárman vesztették életüket, kétszázhatvannégyen megsebesültek. A túlélők megkönnyebbülten fogadták a döntést, de a védelem várhatóan fellebbez majd, és akár évekig is elhúzódhat az ügy.

A 2013-as bostoni maratonon elkövetett terrortámadásban hárman vesztették életüket, köztük egy nyolcéves kisfiú. Az elkövetők, Dzsohar és bátyja, Tamerlan Carnajev elfogására hajtóvadászatot indított a rendőrség. Carnajevék néhány nappal később lelőttek egy rendőrt. Az idősebb fivérrel az egyenruhások végeztek a tűzharc során.

A fiatalabb fiút már a per első szakaszában bűnösnek találták mind a harminc vádpontban, köztük négyrendbeli gyilkosságban, összeesküvésben és tömeges halált okozó fegyverhasználatban. Végül a tizenkét tagú esküdtszék több mint tizennégy órás tanácskozás után hozta meg az ítéletét, és egyhangúlag a legsúlyosabb büntetés mellett döntött. Nem fogadták el a védelem érvét, hogy Dzsohar terrorista bátyja befolyása alá került.

A 21 éves, amerikai állampolgárságú, csecsen Carnajevet annak ellenére ítélték halálra, hogy Massachusetts államban már 1984-ben eltörölték a halálbüntetést. Ez úgy lehetséges, hogy az ítéletet nem állami, hanem szövetségi bíróságon hozták.

„Amikor a sérülés nagyságát nézzük, különösen ha a sok áldozatra gondolunk, akinek amputálni kellett a lábát, és azokra, akik sebesülésektől szenvedtek, és utána vesszük a politikai motivációkat, kimondhatjuk, hogy ez terrorcselekmény volt. Az Igazságügyi Minisztérium jóváhagyta azt az utat, amely lehetővé teszi a legsúlyosabb büntetést” – mondta a massachusettsi szövetségi ügyész.

Az egyik túlélő elégedetten nyilatkozott az ítélethirdetés után. „Most ismét tudok lélegezni; észre sem vettem, hogy visszatartottam a lélegzetem. Amikor megszületett az ítélet, úgy éreztem, hogy rendben, most elindulhatunk, magunk mögött hagyhatjuk. Erre nem illik az a szó, hogy boldogság, mert abban semmi boldog nincs, ha valakinek elveszik az életét. Elégedett vagyok és hálás, hogy erre a következtetésre jutottak, mert szerintem ez volt az egyetlen igazságos döntés” – nyilatkozta a merénylet egyik túlélője.

Carnajev ügyvédje várhatóan fellebbez, az ügy akár több évig is elhúzódhat.

A 2013. április 15-ei bostoni futóverseny nézői és versenyzői elleni merénylet volt a legsúlyosabb terrortámadás az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-e óta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!