2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:30

Hadüzenetnek tekinti a szankciókat Észak-Korea

Hír TV

2017. december 25., hétfő 15:13, frissítve: hétfő 22:35

Hadüzenetnek tekinti a pénteken elfogadott gazdasági szankciókat Észak-Korea. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 90 százalékkal csökkentette az olajszállítmányokat az atomfegyver építésén dolgozó rezsimnek.

Miközben a tengerészgyalogosok békében ünnepeltek, a tábortól mintegy száz kilométerre északra, az észak-koreai határon egyre feszültebb a helyzet. A phenjani vezetés ugyanis hadüzenetnek nyilvánította az ENSZ által kivetett gazdasági szankciókat, amit a Biztonsági Tanács az ázsiai ország atomfegyverkezési programja miatt konszenzussal fogadott el pénteken.

A büntetőcsomag az egyik legkeményebb az eddigiek közül, 90 százalékkal csökkenti az olajszállítmányok mennyiségét Észak-Koreába. A japán kormány üdvözölte a döntést, a szigetország felett több rakétát is átlőtt már a phenjani rezsim.

 „A Biztonsági Tanács döntése az erőteljes szankciók megszavazásáról azt jelzi, hogy a nemzetközi közösség elkötelezett a nyomásgyakorlás mellett” – mondta Yoshihide Suga kabinetfőnök.

Közben az amerikai hadsereg egyik tábornoka Európában állomásozó katonák előtt beszélt arról, hogy új háborúra kell felkészülni. Bár később a beszédről kiderült, hogy a tábornok szándékosan túlzott, és nem is utalt konkrét ellenségre, az amerikai kormány nem zárja ki, hogy az észak-koreai helyzet háborúvá fajulhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!