2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Hackerektől tartanak, nem is terroristáktól?

2016. augusztus 25., csütörtök 18:05, frissítve: péntek 12:04

Erőművek, áram- és ivóvíz-szolgáltatók elleni számítógépes támadásokra kell felkészülni a német kormány szerint. Ezért kérték a lakosságot arra, hogy halmozzanak fel 10 napra elég élelmiszert, vizet és gyógyszert. A polgári szolgálatosok számát is növelik a hadseregben. A belügyminiszter állítja: az intézkedéseknek nincs közük az elmúlt hetek terrortámadásaihoz, hiszen a most hatályba lépő intézkedésekről már 2012-ben is szó volt.

A kormány a hidegháború óta először szólította fel a lakosságot, hogy készüljenek fel természeti katasztrófákra vagy katonai támadásokra, és halmozzanak fel 10 napi élelmiszert, vizet és gyógyszert. Nem terroristáktól, hanem hackerektől tartanak, akik akár az áram- és ivóvíz-szolgáltatást is lekapcsolhatják. Orosz hackerek például idén órákra megbénították a svéd légi irányítást.

„A lakosságnak elővigyázatosságból fel kell készülni különleges helyzetekre. Erős, szabad lakosságot akarunk, akik mindenre felkészültek és ezzel könnyebbé teszik a polgári védelem munkáját. Nem hagyományos háborús helyzetekre kell készen állnunk, hanem sokkal változatosabb támadásokra. Ezekhez pedig kész tervek kellenek” – indokolt Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

A lakossági készletfelhalmozás újrakezdését egy 2012-es jelentés vetette fel. Akkor ismeretlenek egy belga hőerőmű számítógépes rendszerét támadták meg. Az amerikai és izraeli titkosszolgálat már sikeres akciót is végrehajtott: az iráni urándúsítókat egy számítógépes vírussal tették tönkre. Hasonló technológiája az oroszoknak is lehet.

„Németország a legkülönbözőbb támadásoknak lehet kitéve, hiába végeznek kitűnő munkát a biztonsági erők minden téren. Minden eshetőségre fel kell készülnünk, és ezért van szükség a lakosság és a hadsereg megerősítésére” – mondta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter.

Növelik a hadseregben szolgáló polgári szolgálatosok számát is. Lakossági képzéseket indítanak, hogy vészhelyzetben civilek is részt vehessenek forgalomirányításban, karbantartásban.

„Tavaly óta folyamatosan nő azoknak a száma, akik vaktöltényes önvédelmi fegyvereket vagy gáz-riasztó pisztolyokat vásárolnak. Évek óta nem volt ilyen magas az eladások száma, tavaly óta 150 százalék a növekedés” – közölte Ingo Meinhard, a német fegyvertartók szövetségének elnöke.

A kormány a titkosszolgálatokat is erősíti: a franciákkal közösen kezdeményezték, hogy az EU tiltsa be a feltörhetetlen számítógépes titkosításokat és a szoftvergyártók kötelesek legyenek megosztani a megfejtőkulcsot a kormányokkal. Ugyanezt akarja amúgy a magyar kormány is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!