2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háborús bűntettnek tartják a bibliai város lerombolását

2015. március 7., szombat 17:57, frissítve: hétfő 12:35

A külügyminiszter kedden egyeztet a parlamenti pártokkal az Iszlám Állam elleni fellépésről. Az Együtt vezetője már bejelentette a párt távolmaradását. Szigetvári Viktor szerint a parlament illetékes bizottságainak kell megvitatniuk, hogy Magyarország küldjön-e katonákat harcolni a dzsihadisták ellen. A muszlim szélsőségesek bibliai várost dózeroltak el az ókori Mezopotámia területén. Az ENSZ illetékese háborús bűntettnek nevezte a pusztítást.

Lángolnak az olajkutak az Iszlám Állam által tavaly nyáron elfoglalt Tikrít közelében. A kutakat a szélsőséges muszlim szervezet gyújtotta fel, hogy a fekete füsttel megnehezítse a bombázásokat, ha megindul az ostrom az észak-iraki településért. Az iraki hadsereg végső célja az ország második legnagyobb városának, Moszulnak a visszafoglalása a dzsihadistáktól. „Ez a legnagyobb stratégiai fontosságú szektor, mert ha elfoglaljuk, elvághatjuk az ellenség utánpótlásvonalait. A hadművelet gyorsan halad előre” – közölte Mohammed Al-Ghabban iraki belügyminiszter.

Moszul, ókori nevén Ninive az Asszír Birodalom egykori fővárosa volt. Moszultól délre, ugyancsak az ókori Mezopotámia területén fekszik Nimrúd, a várost a Biblia is említi. A három és fél ezer éves települést buldózerekkel pusztították el az Iszlám Állam harcosai, akik bálványokat látnak az ókori műemlékekben. A szélsőségesek egy másik ókori várost, Hatrát is feldúlták, noha romjai a világörökség részének minősültek. Az UNESCO főigazgatója háborús bűntettről beszél. „A kulturális örökség elpusztítása nem egyszerűen kulturális ügy, biztonsági ügy is. Egy stratégia része, amely a kulturális tisztogatást célozza, az emlékek eltörlését, a terrorizmus finanszírozását” – fogalmazott Irina Bokova főigazgató.

Az Iszlám Állam harcosai múlt héten Moszulban, az egykori Ninivében kalapácsokkal estek neki az Asszír Birodalom idejéből származó szobroknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!