2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gyásznapot tartanak az elhunyt bányászok emlékére

2015. március 5., csütörtök 11:15

Gyásznapot rendelt el mára az ukrán elnök a donecki bányaszerencsétlenség miatt. Harminckét vájár halt meg a szerdai robbanásban, egy bányászt még mindig keresnek. A szakadárok segíteni sem engedték be a területre az ukrán mentőket.

Újra bányászni indultak a donecki vájárok, egy nappal a halálos áldozatokat követelő robbanás után. Az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területre nem engedték be az ukrán mentőalakulatokat, de nem kértek az oroszok segítségéből sem. „Veszélyes, nagyon veszélyes. De ez a munkánk. Meg kell érteniük, hogy nem hagyhatjuk őket ott. Ki kell onnan menteni őket, kerüljön bármibe” – mondta az egyik helyi mentőalakulat tagja.

Az 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko szénbánya a donecki repülőtér közelében található, ahol heves harcok folytak a kijevi erők és a szeparatisták között. A szerencsétlenségnek azonban nincs köze a tíz hónapja tartó, több mint hatezer halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai konfliktushoz.

Bár a tízezer főt foglalkoztató üzem a Donyec-medence egyik legnagyobb és legjobban felszerelt bányája, számos szerencsétlenség helyszíne volt már.

„Ezt a bányát gyilkos bányának is nevezik, az elmúlt 15 évben ez a hatodik ilyen baleset a bányában. A legutóbbiban 2007-ben több mint százezer ember vesztette életét, és néhány évvel ezelőtt szó volt róla, hogy bezárják a bányát, de Timosenko ellenkezett és gyakorlatilag leállította a bezárást, és azóta is folytatódtak a bányában a munkálatok. Sajnos ez egy nagyon durva példa arra, hogy hogyan lehet politikai tőkét kovácsolni ebből az egészből, mert ugye úgy jelent meg a hírekben mind a két oldalról, hogy nem engedték be az ukrán alakulatokat a bányába, viszont ha az orosz híreket nézzük, vagy éppen az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságok híradóit, akkor ott úgy jelenik meg, hogy az ukránok nem is küldtek, nem is akartak volna küldeni ilyen mentőalakulatokat a bányába, hanem az oroszok nyújtottak segítséget, baráti segítséget a mentésben” – mondta Anton Bendarzsevszkij, a Kitekintő.hu rovatvezetője.


Az ukrán elnök mára gyásznapot rendelt el a sújtólégrobbanásban elhunyt bányászok emlékére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!