2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyalog indult neki a Csalagútnak az egyik menekült

2015. augusztus 7., péntek 11:35, frissítve: szombat 08:17

Éjszakára lezárhatja a Csalagutat Nagy-Britannia, ha továbbra is ezrek akarnak átjutni a szigetországba. Csütörtökön a vonatsíneken fogtak el egy afrikai migránst, a férfi 50 kilométert gyalogolt az alagútban. A legtöbben tehervonatokra felkapaszkodva akarják megtenni a Franciaország és Nagy-Britannia közötti utat.

Az illegális bevándorlók tehervonatokra felkapaszkodva akartak átjutni Nagy-Britanniába – egyikük, egy szudáni férfi pedig a síneken próbált átsétálni a szigetországba, de néhány kilométerrel az alagút kijárata előtt megállították a hatóságok. A brit külügyminiszter nemrég bejelentette: további száz őrt küld a Csalagúthoz.

Az afrikai és közel-keleti menekültek éjjelente ezrével próbálnak szerencsét a vasútnál, amely kétórányi gyaloglásra van átmeneti táboruktól, a Calais melletti erdőben felállított „új dzsungeltől”, ahogy a migránsok egymás között hívják a sátorvárost, a 2009-ben felszámolt illegális telep, a „dzsungel” után.

Ebben a táborban mintegy 3000 illegális bevándorló él, arra várva, hogy átszökhessen a brit oldalra. Az ENSZ menekültügyi hivatala szerint a franciáknak javítaniuk kell a menedékkérelmek elbírálásának hatékonyságán, ha azt akarják, hogy a migránsok felhagyjanak az életveszélyes átjutási kísérletekkel.

„Rövidült a menedékkérelmi folyamat ideje, de még többet kell tenni. A kapacitást tovább kell növelni, hogy biztosítsák a késlekedés idejének rövidítését, mert eddig hónapokat kellett várniuk az embereknek, mielőtt menedékjogért folyamodhattak, és rendes szálláshoz jutottak” – mondja Celine Schmitt, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának francia szóvivője.

Június eleje óta legkevesebb kilenc migráns vesztette életét, miközben megpróbált vonatra vagy teherautóra felkapaszkodva átjutni Nagy-Britanniába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!