2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 03:00

Görögország fizet és engedményekre is hajlandó

2015. május 12., kedd 10:40, frissítve: kedd 11:00

Görögország fizet, hogy újabb hitelt kapjon, ráadásul hajlandó engedményekre is. Brüsszelben az Eurócsoport pénzügyminiszterei továbbra is várják a görög reformcsomagot, amit jövő hónap végéig kell jóváhagyni az EU-nak és az IMF-nek.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem történt áttörés Görögország ügyében az eurózóna országait tömörítő Eurócsoport brüsszeli ülésén. A görögök államadósságuk visszafizetésére még februárban kaptak haladékot június végéig, addig kell előterjeszteni és elfogadtatni a görög kormánynak a reformelképzeléseit. A tárgyalások során több területen is közeledtek az álláspontok: a görög kormány például már nem ragaszkodik a 700 eurós 13. havi nyugdíjhoz és hajlandó privatizációba kezdeni.

– Több időre és erőfeszítésre van szükség a fennmaradó nyitott kérdésekben a hiányosságok áthidalására. Üdvözöljük a görög hatóságok azon szándékát, hogy felgyorsítsák az intézményekkel folytatott munkájukat annak érdekében, hogy még a felülvizsgálati időszakban sikeresen lezárjuk az egyeztetést – közölte Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke.

Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter egyébként több alkalommal is megerősítette, hogy Görögország kedden átutalja az IMF-nek az adósságtörlesztés következő, 750 millió eurós részletét. A részlet kifizetése és a reformcsomag IMF-fel való elfogadtatása a feltétele annak, hogy Görögország hozzájusson az utolsó, 7,2 milliárd eurós forráshoz. Ezzel együtt két csomagban a görögök 240 milliárd eurós támogatásban részesültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!