2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Függetlenséget követeltek a függetlenség napján

2015. augusztus 24., hétfő 17:15, frissítve: hétfő 18:07

Kijevben a függetlenség napját ünnepelték, Donyeckben ugyanakkor függetlenséget követeltek a szakadárok. Az ukrán elnök szerint Oroszország akadályozza hazája közeledését Európához. A donyecki tüntetők viszont felróják Ukrajnának, hogy meghiúsítja függetlenségük megteremtését.

A függetlenség napját ünnepelte Ukrajna a sokat megélt kijevi Függetlenség téren. Ezúttal katonai díszszemlét tartottak, amellyel arra emlékeztek, hogy Ukrajna 24 évvel ezelőtt vált ki a Szovjetunióból. Ám az ukrán elnök szerint még most is tart a küzdelem, mert Moszkva megkísérli aláaknázni Ukrajna közeledését Európához.

„A következő 25 évben is vékony jégen járunk, és tisztában kell lennünk azzal, hogy bármelyik figyelmetlen lépés végzetes lehet. A függetlenségi háború még mindig tart, és csak akkor győzhetünk, ha egyesítjük erőinket honvédelmi, diplomáciai, tudományos és politikai téren, s vasakarattal önfegyelmet gyakorolunk” – fogalmazott Petro Porosenko.

A katonai díszszemlén az ukrán hadsereg nem vonultatta fel fegyverzetét, csak a katonák masíroztak végig a téren, köztük a hadseregben szolgálatot teljesítő katonanők is, akik az egyik alakulat utolsó sorában feszítettek.

Donyeckben az oroszbarát tüntetők egy Lenin-szobor lábánál gyülekeztek, ők is függetlenséget követeltek, Ukrajnától. „Azt szeretnénk, hogy értsék meg: a doni térség egységes, egy egységes köztársaság. Nagyra becsüljük az itteni embereket és gyerekeket. Meg kell érteniük az üzenetet, hogy el a kezekkel a köztársaságunktól” – mondta egy részvevő.

A tüntetők transzparenseinken azt üzenték az ukrán elnöknek, hogy soha nem törnek meg, és soha nem adják meg magukat. A demonstrálók között rengeteg nő volt, akik az első sorokban állva biztosították támogatásukról a saját állam megteremtéséért küzdő szakadár fegyvereseket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!