2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Forróság kínozza Nyugat-Európát

2015. július 4., szombat 12:15, frissítve: szombat 12:49

Tovább tart a hőhullám Európa nyugati felén. A meteorológusok szerint szerdán jöhet enyhülés. Közben Horvátországban, a Dubrovnik melletti Velec hegységben lángra kapott egy fenyőerdő. A száraz és forró idő miatt a hatóságok további erdőtüzektől is tartanak.

Pénteken a brüsszeli hőségben több száz fiatal vízipisztoly-háborúval avatta fel a Grand-Place közelében a főváros új sétálóutcáját.

A német fővárosban vízzel hűtik az elefántokat a 32 fok feletti melegben. „Nagy a hőség, ezért az állatok többnyire az árnyékban vannak” – mondta a berlini állatkert kurátora.

Az emberek fagylalttal próbálják elviselhetővé tenni a meleget. A München közelében lévő Kemptenben a nap végére kiürülnek a tégelyek. „Nagyon meleg az idei nyár, ezért kétszer annyi fagyit készítünk: naponta kétszáz litert, ez nagyon sok. Emiatt elég korán kell kelnem, és sokáig kell dolgoznom. De itt nem tart sokáig a nyár” – mondta Adriano Colle 2014-es fagylaltbajnok.

Rómában nemcsak fagylalttal, hanem a szökőkútnál hűsölnek a turisták, többen a fejüket is leöntik. „Nagy a forróság, alig kapok levegőt. Jó, hogy van itt egy kis víz” – mondta egy dán városnéző.

A mostani hőhullám az előrejelzések szerint jövő hét közepéig tart. Nemzetközi klímaszakértők szerint Európában a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az ilyen forró időszakok olyan helyeken is, ahol óceáni az éghajlat. Londonban szerdán például több mint 36 fokos rekordhőmérsékletet mértek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!