2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fidel Castro nem ért egyet a Kuba–USA béküléssel

2015. augusztus 14., péntek 20:50, frissítve: péntek 21:35

54 év elteltével nyitották újra az amerikai nagykövetséget Kubában. John Kerry külügyminiszter szerint mindkét országnak fel kell hagynia a kirekesztés politikájával. A republikánusok szerint Obama elnök a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételével szentesítette a kubai kommunisták jogsértéseit. Kuba volt diktátora, Fidel Castro kártérítést követel a fél évszázados amerikai embargóért.

Elképzelhetetlen volt Kubában az elmúlt fél évszázadban az, hogy a helyiek amerikai zászlókkal ünnepelték, hogy újranyitották az Egyesült Államok nagykövetségét Havannában. „Ez egy nagy nap, remélem, hogy a jó irányba indulunk most és átláthatóvá válik a két ország kapcsolata” – mondta egy fővárosi férfi a követség bejáratánál.

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök tavaly decemberben svájci közvetítéssel állapodott meg a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. „Az elszigetelés politikája sehova sem vezet, sem az Egyesült Államok, sem Kuba számára. Eljött az ideje, hogy változtassunk ezen. Amerika évtizedeken át semmit sem ért el a kubai embargóval és utazási tilalommal. Most sem az a célunk, hogy a kubai belpolitikába beleszóljunk, Kuba jövőjét csakis a kubaiak alakíthatják” – ígérte az amerikai külügyminiszter.

A republikánusok szerint viszont Washingtonnak igenis bele kell szólnia a kubai belpolitikába. Álláspontjukat egyes kubai bevándorlók is osztják, egy férfi azért tiltakozott Miamiban, mert Obama szó nélkül hagyja a kommunisták emberijog-sértéseit Kubában. Egy másik kubai bevándorlóval szóváltásba keveredett, végül össze is verekedtek.

„Az amerikai történelemben ez egy nagyon sötét fejezet kezdete. A Castro-rezsim a mai napig szisztematikusan megsérti a kubaiak emberi jogait, semmiféle demokratikus reformnak nem adták jelét, tehát Amerika most azt üzeni, hogy nem érdeklik ennek a zsarnoki rendszernek a jogsértései. A tárgyalásokra még a kubai demokratikus ellenzéket se hívták meg. Szóval ami most történik, az a visszatérés a banánköztársaságok rendszeréhez” – mondja a tiltakozó kubai.


A nyitást az előző elnök, Fidel Castro sem nézi jó szemmel. Barack Obamának írt levelében pénzbeli kártérítést követelt az 54 éve fennálló embargó által okozott károkért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!