2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Feszült a hangulat Betlehemben

Hír TV

2017. december 24., vasárnap 13:20, frissítve: vasárnap 16:05

Keresztény zarándokok ezrei érkeztek Betlehembe, hogy a Szentföldön ünnepeljék az emberré lett Istent. Betlehemben, a Születés templomában hagyományosan a jeruzsálemi latin pátriárka mutatja be az éjféli misét. Azokban a muszlim országokban, ahol jelentősebb keresztény kisebbség él, megerősítették a templomok védelmét.

Mikulásnak öltözött palesztinok csaptak össze izraeli katonákkal Betlehemben – fél nappal a karácsonyi ünnepségek kezdete előtt. A palesztinok a Ciszjordániát és Izraelt elválasztó kerítés tövében kezdték a tiltakozást. A Szentföldön csak fokozta a feszültséget, hogy az Egyesült Államok a hónap elején Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet.

Télapónak öltöztünk, hogy ajándékot adjunk, amely nem más, mint az ellenállás. Azt üzenjük Palesztina gyermekeinek, hogy a szabadság és Jeruzsálem megszerzésének útját járjuk. A Télapó ajándékokat oszt, a megszállók pedig bombákat, ma, karácsony napján – mondta egy betlehemi palesztin.

Betlehemben a karácsonyi ünnepségen részt vett a Szentföldön élő keresztények vallási vezetője, a jeruzsálemi latin pátriárka.

Betlehem egész területére rendőröket vezényeltünk. A reggeli óráktól több mint 650 rendőr teljesít szolgálatot Jézus szülőhelyénél – mondta a palesztin rendőrség szóvivője.

A szállodákban szinte minden hely elkelt elővételben. A palesztin idegenforgalmi miniszter azt mondta, hogy idén több volt a turista, mint a korábbi években, számuk elérte a 2,7 milliót.

A Délkelet-Ázsiában található Indonézia, amely a világ legnépesebb muszlim állama. A 250 millió lakosú országban a lakosság 8-10%-a keresztény. A helyi rendőrség bombakereső kutyákkal ellenőrizte a jelentősebb keresztény templomokat. A helyi keresztények ellen időről időre követnek el támadásokat.

Eddig nincs információnk arról a hírszerzéstől és a megfigyelőktől, hogy terrortámadás készülne. Gyakorlatból tudjuk azonban, hogy ezeket a dolgokat nehéz felfedni, mert a csoportok titkos kommunikációs csatornákat használnak, és magányos farkasok is tervezhetnek támadásokat – mondta Indonézia rendőrfőnöke.

Az indonéz hatóságok fokozták az internetes közösségi oldalak ellenőrzését, hogy megelőzzék a terroristák szervezkedését.

A pakisztáni hatóságok is fokozták a készültséget Kvettában, ahol a keresztények ünnepi készülődését beárnyékolta az a merénylet, amely közel 60 hívővel végzett. Az Egyesült Államokban a kaliforniai hatóságok a napokban letartóztattak egy amerikai katonát, aki a San Franciscó-i karácsonyi ünnepségeken hajtott volna végre merényletet az egyik muszlim terrorszervezet, az Iszlám Állam nevében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!