2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Fertőző a riói olimpia egyik helyszíne

2015. augusztus 9., vasárnap 13:05

Az egészségre is veszélyes annak az öbölnek a vize, amelyen a riói olimpia vitorlásversenyét rendezik egy év múlva. A környezetvédők, a halászok és a sportolók azt követelik a kormánytól, hogy tisztítsa meg a szeméttelepnek használt területet.

A riói olimpia egyik helyszínén, a Guanabara-öbölben tüntettek evezősök azért, hogy a hatóságok tisztítsák meg a környéket a felhalmozódott hulladéktól. „A szemét különösen veszélyes a gyors hajókra, mert ha nagy lendülettel érkeznek, és műanyagba vagy más hulladékba ütköznek, az hirtelen lelassíthatja a járműveket, a sportolók pedig megsérülhetnek” –  mondta Isabel Swan, a pekingi olimpián bronzérmes brazil vitorlázó az egy év múlva kezdődő ötkarikás játékok vitorlásversenyének helyszínéről.

Az öbölbe folyamatosan ömlik a szennyvíz, a partokon pedig szemétdombok halmozódtak fel. A legutóbbi mérések alapján az öböl vize fertőzésveszélyt jelent. Az egyre komolyabb szennyeződés nemcsak az olimpikonok egészségét, a környékbeli indián halászok megélhetését is veszélyezteti. A környezetvédők szerint a brazil vezetés egyszerűen lemondott a területről. „Szerintünk az öböl él. A kormánynak viszont csak szemét-, szennyvíz- és ipari hulladék-tárolóhelyként szolgál. A kormány azzal igazolja az olajfúró telepek bővítését, hogy az öböl halott. De ez az öböl él, ha az ember körülnéz, láthatja, hogy az emberek ezek között a kétes körülmények között is halásznak és fürdenek itt” – mondta egy környezetvédő.


Bár a kormány korábban megígérte, hogy az olimpiáig 80 százalékkal csökkenti az öbölbe érkező szennyvíz mennyiségét, a számítások szerint ezt a célt már biztosan nem sikerül elérni a riói olimpia 2016 augusztus 5-i kezdetéig.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!