2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:40

Ferenc pápa: A terrorra nem lehet terror a válasz

,

2016. július 31., vasárnap 12:37, frissítve: vasárnap 19:40

„Ne féljenek hinni a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben” – erre biztatta a katolikus egyházfő a fiatalokat a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó szombat éjszakai virrasztásán és a vasárnapi záró szentmisén. Ferenc pápa azt is bejelentette, hogy a következő hasonló rendezvény Panamában lesz.

Fiatal hívők százezrei érkeztek a szombat éjszakai virrasztásra a Krakkóhoz közeli Irgalmasság Kampuszába. Egy olasz csoport zenével készülődött az esti imádkozásra. „Amikor a pápa beszél, akkor imádkoznunk kell, de persze pihenünk, majd éjjel alszunk, és játszunk a többiekkel” – mondta egy olasz zarándok.

Az esti virrasztásra a világ 187 országából érkeztek hívők. Volt, akinek egy Ferenc pápával közös szelfit is sikerült készítenie.

Az imavirrasztás elején a katolikus egyházfő a közelmúltbeli merényletekre utalva kijelentette, a terrorra nem lehet még nagyobb terrorral válaszolni, a világon terjedő háborúkra a barátság, a testvériség, a közösség és a család jelenti a választ. „Egyszer és mindenkorra ismerjük el, hogy a testvéri vérontás semmivel sem igazolható, hogy semmi sem értékesebb, mint a mellettünk álló személy” – fogalmazott. Ferenc pápa hozzátette azt is, hogy a szenvedés és az ettől való félelem zárkózottságot válthat ki, megbéníthatja az embert, és megfoszthatja életörömétől.

A közös imádság után a fiatalok a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A tömegben több ezer magyar fiatal is volt. „Ez nagyon nagy tömeg, mindenki boldog, tapsol és énekel” – mondta Kling Márk.

Az egyhetes rendezvényt lezáró szentmisét Ferenc pápa húsz bíborossal – köztük Erdő Péter esztergom–budapesti érsekkel közösen mutatta be. A szertartáson részt vett a lengyel államfő és a miniszterelnök is.

Az egyházfő arra biztatta a fiatalokat, hogy higgyenek az új, a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben, legyenek bátrak, és mosolyogva hirdessék a reményt az embereknek. „Isten szemében a ruha, amelyet viseltek, vagy a mobiltelefon, amelyet használtok, nem számít. Ő nem törődik azzal, hogy divatosak vagytok vagy sem. Az ő szemében ti vagytok értékesek, és az értéketek felbecsülhetetlen” – magyarázta.

A mise végén Ferenc pápa bejelentette a következő ifjúsági világtalálkozó helyszínét, amely 2019-ben Panamában lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!