2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fényképeket hoztak nyilvánosságra, őrizetbe vették az újságírókat

Hír TV

2018. február 9., péntek 13:19

Mianmarban hazaárulás miatt őrizetbe vették a Reuters hírügynökség két újságíróját, mert nyilvánosságra hoztak rohingják kivégzéséről készült fényképeket. Az ENSZ emberi jogi vezetője már korábban népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette a burmai hadsereg akcióit a rohingja kisebbség ellen.

Megkötözött rohingják várják a kivégzésüket Mianmar déli részén a szeptember 2-án készült fotókon. Tíz perccel később mind halottak voltak, a mianmari hadsereg katonái végezték ki őket.

Amikor elhurcolták őket, a katonák azt mondták, nem kell aggódni, nemsokára visszahoznak mindenkit, csak elviszik őket egy találkozóra – mesélte az egyik áldozat apja.

A buddhista Mianmar hadserege augusztus 25-e óta hozzávetőleg hétezer muszlim rohingját gyilkolt meg, a falvaikat felégették, a túlélőket elüldözték. Hétszázezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe. A mianmari kormány tagadja a népirtást, de újságírókat nem enged a területre. A kivégzések fotóit a Reuters két helyi újságírója szerezte meg, őket hazaárulás vádjával őrizetbe vették. A hivatalos mianmari verzió szerint a kivégzett férfiak terroristák voltak, akik katonákra támadtak.

Miután elhurcolták őket, senki sem tudta, mi van velük. Utólag hallottunk híreket, hogy kivégezték őket, de addigra mi is elmenekültünk. Itt nagyon rossz most. Folyamatos az élelmiszerhiány, csak rizst és krumplit kaptunk a múlt héten segélyként. De hazatérni akkor se fogok. Kivégezték a férjemet, a gyerekemet akkor miért ne ölnék meg? – nyilatkozta az egyik áldozat felesége.

A rohingják Mianmarban soha nem kaptak állampolgárságot, mert a buddhista vezetés szerint a muszlim kisebbség nem létezik. A szomszéd országok, illetve a tengeren elérhető Ausztrália nem hajlandó befogadni őket, Banglades pedig csak az ENSZ nyomására engedi a menekülteket az országhatáron lévő táborokba, de már közölte, hogy egy éven belül visszatoloncolnak Mianmarba mindenkit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!