2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Félreállítanák a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét

Hír TV

2018. február 28., szerda 16:32, frissítve: szerda 18:06

Nem hajlandó lemondani a román korrupcióellenes ügyészség vezetője, akit a kormány szólított fel a távozásra. Az igazságügyi minisztérium szerint az ügyészség túllépett a jogkörein több nyomozásban is, ezért mondatták volna le a főügyészt. Tüntetők szerint viszont az ügyésznőt csak azért akarja félreállítani a kormány, mert túl jól végezte a munkáját.

A kormányzati korrupció és a törvény felett álló politikusi rokonság ellen tüntettek Bukarestben. A felvonulást azután rendezték, hogy az igazságügyi miniszter közölte: szeretné leváltani a korrupcióellenes ügyészség elnök-asszonyát.

„Egy idő után az ember eljut oda, hogy látja, mi megy az országban. Ha megpróbálnak ellehetetleníteni egy ilyen intézményt, annak nyilván oka van. Meg kell védenünk az országot a pusztulástól” – mondta egy tüntető.

A kormány szerint a főügyész túllépett a hatáskörén. Valójában valószínűleg csak túl hatékonyan dolgozott. Az elmúlt másfél évben több mint 1600 politikus, rendőr, bíró és közszolgálati alkalmazott ellen indult korrupciós eljárás.

„Az igazságügyi miniszter vádjai megalapozatlanok, és van köztük olyan, aminek egyáltalán semmi köze nincs a valósághoz. Bizonyíték nélkül vádaskodni nem szerencsés, én pedig szembe szállok ezekkel” – közölte a támadott ügyész, Laura Codruta Kovesi.

A korrupcióellenes ügyészséget Klausz Johannisz államfő hozta létre a megválasztása után. A főügyészt is ő meneszthetné, de erre nem hajlandó. Az államfőnek korábban több vitája volt a szociáldemokrata kormánnyal, ami a korrupciós botrányok miatt egy év alatt 3 miniszterelnököt fogyasztott.

„Kizárt, hogy Klaus Johannis belemenne az ügyész menesztésébe. A kormánypárt valójában csak fenyegetni, megfélemlíteni próbálja az ügyészeket, hogy hátráltassák a korrupció elleni harcot és megakadályozzák a különböző jelentések nyilvánosságra kerülését. A kormánypárt egy éve ezen dolgozik, a parlament ontja magából a törvényeket, hogy gyengítsék a korrupcióellenes ügyészség munkáját” – mondta egy román politológus.

A román szociáldemokraták egy éve kerültek hatalomra. A párt elnöke korrupciós eljárások miatt nem lehetett miniszterelnök. A kormány leghírhedtebb törvényjavaslata az volt, hogy a 10 ezer euró alatti csalásokat nem minősítették volna korrupciónak, de a tüntetések miatt végül visszakoztak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!