2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Pezsgőt bonthatnak a horvát devizahitelesek

Hír TV

2018. július 12., csütörtök 20:46, frissítve: péntek 18:02

Horvátországban az árfolyamkülönbözet is visszajár a devizahiteleseknek, a teljes körű kártérítésről a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntött. A bankrendszer felkészült az ítéletre, így az nem rázza meg a pénzintézeti szektort.

Fellélegeztek a horvát devizaadósok, miután a legfelsőbb kereskedelmi bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghiteleket. 120 ezer adós, 437 milliárd forintnyi kunát kap vissza. A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket a hitelek magas kockázatáról, így az árfolyam- és kamatváltozások miatti túlfizetés is visszajár. Magyarországon az árfolyamrést és a kamatemelésekből fakadó különbözetet fizettették vissza a bankokkal a devizahitelesek számára. A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint viszont bizonyos esetekben az árfolyam kockázatból eredő különbözet is vissza kellett volna adni, hiszen például a gépjármű finanszírozás területén nem volt megfelelő tájékoztatás.

Nem feltétlenül kell azt mondani, hogy Horvátországban jobbak voltak akkor a fogyasztóvédelmi szabályok, mint nálunk, nem. Nálunk is volt ilyen kötelezettség, és sajnos a bíróság ezt teljes mértékben, saját maga, szubjektíven dönti el, hogy már pedig ezek rendben voltak - mondta Barabás Gyula.

13:45:50 "Nem feltétlenül kell azt mondani, hogy Horvátországban jobbak voltak akkor a fogyasztóvédelmi szabályok, mint nálunk, nem. Nálunk is volt ilyen kötelezettség, és sajnos a bíróság ezt teljes mértékben, saját maga, szubjektíven dönti el, hogy már pedig ezek rendben voltak." 13:46:07

Horvátország gazdasága is megérezheti az adósokra kedvező döntést. Az emberekhez visszakerülő tízmilliárd kuna várhatóan tovább pörgeti az ingatlanpiacot. A bankok ugyanakkor túlélik a döntést, hiszen erre fel is készült az érintett nyolc pénzintézet, köztük a két OTP érdekeltség is.

Ugye a korábbi becslések valahol 300 és 800 milliárdos összegről szóltak, a kettő között, ez egy tág határ. Ha nem is a legalján, de a közepénél egy kicsit alacsonyabb szinten határozták meg ezt a kártérítést vagy visszafizetendő összeget. Nagyon valószínű, vagy elképzelhető, hogy erre már a bank felkészült, megképezte a céltartalékot, és egyébként, hogyha a tőzsdei árfolyamokat nézzük, akkor nem is érte nagy megrázkódtatás az OTP-t - mondta Szántó András, az Equilor deviza üzletág igazgatója.

A magyar banknál egyelőre nem kommentálták a döntést. Az érintett pénzintézeteknek a még futó hitelek estében hatvan napon belül kell elszámolniuk az adósokkal, a már lezárt hitelügyletekről pedig egyenként kell egyeztetniük az ügyfelekkel, akik bíróságra vihetik az elszámolást. A Jobbik a horvátországihoz hasonló megoldást követel a magyarországi devizakárosultak esetében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!