2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Fellázadtak a rabok Rio de Janeiro egyik túlzsúfolt börtönében

Hír TV

2018. február 19., hétfő 09:23, frissítve: hétfő 13:49

Az elit kommandós egységek és a rendőrség alakulatai körülzárták a 900 fő befogadására tervezett börtönt, ahol jelenleg több mint kétezren raboskodnak. Michel Temer brazil elnök pénteken arra utasította a hadsereget, vegye át az irányítást Rio de Janeiróban. Az intézkedést a brazil kongresszusnak is jóvá kell hagynia, amit várhatóan meg is tesz a héten.

A brazil szövetségi kormány arra utasította a hadsereget, vegye át az irányítást a Rio de Janeiro állami rendőrség felett, hogy megfékezzék a drogbandákat, amelyek gyakorlatilag átvették a hatalmat a 12 milliós városban.

„A szervezett bűnözés gyakorlatilag átvette az irányítást Rio de Janeiro államban. Ez egy áttét, ami az egész országra kiterjedt és fenyegeti a nemzetünk nyugalmát. Ezért rendeltük el a szövetségi beavatkozást, Rio de Janeiro közbiztonsága érdekében” – közölte Michel Temer brazil elnök.

Rióban a gyilkosságok száma 8 százalékkal növekedett 2017-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest és 26 százalékkal a 2015-ös számokhoz viszonyítva.

„A kormány kemény, határozott válasszal áll elő és elfogadja a szükséges intézkedéseket, hogy harcba szálljon és legyőzze a szervezett bűnözést és a bandákat. Nem tűrünk el semmilyen passzív reakciót az ártatlan emberek halálára. Elfogadhatatlan, hogy apákat, anyákat, munkásokat, rendőröket, fiatalokat és gyerekeket temetünk el” – tette hozzá az elnök.

Mindeközben rabok lázadtak fel Rio de Janeiro egyik túlzsúfolt börtönében, a fegyencek túszul ejtették az őrszemélyzet néhány tagját. Az elit kommandós egységek és a rendőrség alakulatai időközben körülzárták a Milton Dias Moreira börtönt. A Globo brazil tv-csatorna úgy tudja, hogy a 884 férőhelyes börtönbe 2027 embert zsúfoltak. Hét börtönőr került a rabok kezére, közülük hármat azonban sikerült kiszabadítani. Az előzetes értesülések szerint a lázadás egy szökési kísérlettel összefüggésben tört ki. A rendteremtés során legalább két fegyenc lőtt sebet kapott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!