2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Feladta magát a belga rendőrségen a leváltott katalán elnök

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 14:55, frissítve: vasárnap 17:02

Carlos Puigdemont menesztett katalán elnök és négy katalán miniszter azért utazott Brüsszelbe, hogy nemzetközi támogatást szerezzen a függetlenség ügyének. A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük, amire a belga ügyészség eredetileg három hónapos határidővel akart reagálni. Puigdemont és társai azonban elébe mentek ennek.

„Ma reggel a spanyol hatóságok által körözött öt személy megjelent a brüsszeli föderális rendőrségen. 9 óra 17 perckor őrizetbe vették őket, majd ügyvédjük jelenlétében tájékoztatták őket arról, hogy európai elfogatóparancs van ellenük érvényben” – jelentette be a belga ügyészség szóvivője, hozzátéve, hogy a vizsgálóbíróknak 24 óra áll rendelkezésre a döntéshez. Tehát hétfő reggelig eldől, hogy kiadják-e Puigdemont-t és társait.

„Szerintem jó dolog, hogy így tett, mert ezzel azt mutatja, hogy nem akar szökevény lenni” – véli egy barcelonai lakos.

Katalóniában közben tovább tiltakoznak a letartóztatások ellen. Barcelonában az Egyetem téren vonultak utcára a függetlenség ügyének támogatói. „Pontosan ugyanaz történik, mint Franco idejében. Ez szégyen, nem is mondhatok mást erre. Azokról beszélek, akik rendőröket küldtek ide, hogy megverjék a szavazásra igyekvőket, és ők meg is vertek minket, nagymamákat is, ez szégyenletes” – panaszolta egy tüntető.

A baszkföldi Bilbaóban is utcára vonultak a madridi kormány katalán politikája ellen tiltakozók. A baszkok évtizedekig küzdöttek az elszakadásért, de az utóbbi időben félretették függetlenségük ügyét. Most viszont kiemelten figyelik a katalóniai eseményeket.

„Katalóniában új korszak kezdődött, a fél kormány börtönben van, az elnök ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, vannak tehát katalán politikai foglyok is” – jegyezte meg Arnaldo Otegi, az Egyesült Baszkföld Párt vezetője.

A katalán függetlenségről rendezett referendumon 92 százalék voksolt az önállóság mellett, de sokan nem mentek el szavazni, 43 százalékos volt a részvétel. Hogy ténylegesen hányan támogatják a függetlenedést, legkorábban december 21-én derülhet ki, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kezdeményezésére ugyanis akkor rendeznek majd előre hozott regionális parlamenti választásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!