2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fej fej mellett az uniópártiak és az elszakadást támogatók

Hír TV

2017. december 20., szerda 10:03, frissítve: szerda 10:51

Befejeződött a katalán elnökválasztási kampány. Katalónia eddigi legrendhagyóbb választási kampányát zárták le a pártok, miután az egyik listavezető, Carles Puigdemont Brüsszelből vett részt a szavazók mozgósításában, míg egy másik elnökjelölt a börtönből üzenve kampányolt az elmúlt hetekben. A felmérések szerint az uniópártiak és az elszakadás támogatói fej fej mellett állnak, mindkét fél a szavazatok körülbelül felére számíthat.

Egy Madridtól 70 kilométerre fekvő börtön bejárata elé szervezett kampányeseményt a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal. Elnökjelöltjük ugyanis ebben a börtönben tölti előzetes letartóztatását. A férfit azért tartják fogva, mert tevékeny részt vett a betiltott függetlenségi népszavazásban.

„Ma van a jelölti kampány utolsó napja, és ez az első napja annak, hogy közel lehetünk a jelöltünkhöz, akit itt tartanak fogva, egy jelölt, aki nem tudta megvédeni a saját ötleteit, olyan azonos feltételek mellett, ami minden más jelöltet megilletett” – mondta Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal főtitkára.

Kampányzárót tartottak a katalán szocialisták is. A párt elnökjelöltje egységre szólított fel. „Ma egy megosztott és széttöredezett társadalomban élünk, egy olyanban, amely gazdaságilag elszegényedett, és amelynek imidzse sérült Spanyolország és Európa szemében is” – mondta Miquel Iceta.

A Konzervatív Néppárt mellett kampányolt a spanyol miniszterelnök Barcelonában. „Tudom, hogy a katalán gazdaság fizeti meg az árát annak, hogy túlzottan is hiányzik a lojalitás, és sok a kalandor, de biztosíthatom önöket, hogy begyógyítjuk a sebeket, amiket ez a repedés okozott, méghozzá szavazatokkal” – jelentette ki Mariano Rajoy.

A párt elnökjelöltje szerint a demokrácia a tét. „Választások lesznek annak érdekében, hogy visszaállítsuk a demokráciát, amit a szeparatisták veszélybe sodortak. Választások, amelyek megállítják a szakadást, de mindenekfelett ez egy olyan választás lesz, amit Mariano Rajoy írt ki, hogy véget vessen a szakadár radikalizmusnak és hogy véget vessen Katalónia legrosszabb korszakának az elmúlt 40 évben” – fogalmazott Xavier Garcia Albiol.

A leváltott katalán elnök Brüsszelből kampányolt, miközben hívei Barcelonában hallgatták. Carles Puigdemont azt mondta: hazatér, ha megválasztják.

„Most, amikor Katalónia legfontosabb választása elé nézünk, arra kérem önöket, hogy szavazzanak. Kérem önöket azzal az elhivatottsággal, hogy ha megválasztott elnök leszek, akkor azzal a teljes legitim kormánnyal térek vissza az elnöki hivatal épületébe, amit a 155. cikkely lefejezett és kirúgott” – mondta Puigdemont.

Az Állampolgárok, vagyis a Ciudadanos nevű liberális középpárt egy új időszak megkezdéséhez, a függetlenségi folyamat hátrahagyásához kérte a szavazatokat Barcelonában.

„Már csak két nap van hátra, és már csak két választás maradt: vagy kiterjesztjük ezt a függetlenségi folyamatot egy megtört és megosztott Katalóniában, vagy új lapot nyitunk minden katalán számára, mindenkinek, és ez az egyetlen dolog, ami mellett dönthetünk csütörtökön” – mondta Ines Arrimadas.

A 7,5 millió lakosú Katalóniában csütörtökön több mint 5,5 millió választópolgár dönthet az új parlamentről. Az előre hozott parlamenti választások kiírását október 27-én jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, miután feloszlatta a helyi törvényhozást és menesztette a katalán kormányt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!