2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Fehér csuklyások néma tömege lepte el Enna utcáit

Hír TV

2018. március 31., szombat 19:28, frissítve: vasárnap 09:03

Több ezer fehér csuklyás vonult fel nagypénteken az egyik szicíliai városban. A különleges körmenet tagjai a passióra emlékeztek.

Baljós dobszóval kísért néma menet volt látható a szicíliai Enna városában. Az alig 30 ezres település utcáin 2 ezren vonultak fel nagypéntek este.

„A körmenet este 6 órától éjfélig tart, és nagyon magával ragadó, mert a legfőbb jellemzője a némaság” – fogalmazott az egyik ennai idegenvezető.

A résztvevők 15 különböző vallási csoporthoz tartoznak, valamennyien a saját csoportjuk egyedi ünnepi ruházatát viselték. A csuklyások a bűnbánatot gyakoroltak az órákig tartó meneteléssel.

„Testvérnek lenni azt jelenti, hogy elindulsz egy úton, csatlakozol egy ősi szervezethez, és megmutatod a hitedet a külvilágnak. Amikor részt veszünk a körmeneten, akkor a mi urunk, Jézus Krisztus halálát idézzük fel” – magyarázta az egyik testvériség vezetője.

A csúcsos végű fehér csuklyák kísértetiesen hasonlítanak a Ku-Klux-Klan jellegzetes öltözetére, de a szicíliai csoportoknak nincs közük az amerikai fajgyűlölő mozgalomhoz.

Az ennai hagyományt, az öltözékekkel együtt, a középkori spanyol hódítók hozták magukkal a XIII. században.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!