2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fegyvert adna a tanároknak Trump

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 12:46, frissítve: csütörtök 12:54

Éles fegyvert adna a tanárok kezébe az amerikai elnök. Donald Trump ezzel venné elejét az iskolai lövöldözéseknek. Terveit a múlt heti floridai és korábbi lövöldözések áldozatainak rokonainak mondta el.

A múlt heti floridai és korábbi iskolai lövöldözések áldozatainak hozzátartozóit fogadta Donald Trump a Fehér Házban. Az amerikai elnöknek az egyik floridai diák könnyek között mesélte, hogy azóta folyamatosan rettegnek.

„Nem értem, hogy miért mehetek be egy boltba, hogy háborús fegyvert vegyek. Egy AR–15 automata géppisztolyt. Olvastam ma, hogy egy 20 éves személy bement a boltba és lejárt igazolvánnyal 5 perc alatt kapott egy AR–15-öst. Hogy lehet ilyen könnyen ilyen fegyverhez jutni? Miért nem állítjuk ezt meg Columbine, vagy Sandy Hook után? Egy anya mellett ülök, aki elveszítette a fiát” – háborodott fel a lövöldözés egyik túlélője.

Az egyik édesapa 18 éves lányát veszítette el a múlt héten. Arra kérte az elnököt,  biztosítsák az iskolák védelmét. Szerinte ezt éppolyan egyszerű megteremteni, mint a repülőterek biztosítását is. „Dühös vagyok, mert a lányomat nem fogom újra látni. Nincs itt, nincs itt! A Kind David temetőben nyugszik. Oda járok most. Össze kell fognunk és a legjobb ötletet kell kidolgozni az iskolák biztonsága érdekében. Ennek semmi köze a fegyvertartási törvényhez, az egy másik vita, másik harc. Oldják meg az iskolák biztonságát, és arról vitáznak, amiről csak akarnak. De a gyerekeink legyenek biztonságban!” – mondta az apa.

Trump, miután végighallgatta a diákokat, szülőket, tanárokat, elmondta, mélyen együtt érez és gyászol velük. Majd az erőszak megfékezéséről beszélt: támogatja, hogy a jövőben szigorúbban ellenőrizzék a lőfegyvert vásárlók hátterét, különös tekintettel a mentális állapotukra. De éles lőfegyvert adna a tanároknak is, és kiképezné őket a fegyverhasználatra, hogy elkerülhessék a hasonló tragédiákat. Szerinte életeket menthettek volna meg, ha a floridai edzőnél van fegyver.

„Ez csak ott működik, ahol az emberek jól tudják használni a lőfegyvert, ha sokan lesznek, lehetnek tanárok és edzők. Ha az edzőnek lett volna fegyvere az öltözőben, amikor megpróbálta megállítani ezt a fickót – az az edző nagyon bátor volt, sok életet mentett meg –, ha lett volna fegyvere, nem kellett volna menekülnie, lőhetett volna, és azzal ott véget ért volna. A tanárok különleges kiképzésre mennének, nem lennének fegyvermentes zónák” – jelentette ki az amerikai elnök, aki azonnal meg is szavaztatta az elképzeléséről a jelenlévőket. Először a támogatók tették fel a kezüket, majd az ellenzők. Látható volt, hogy többen utasították el a tanárok kiképzését. Trump csak annyit fűzött hozzá a rögtönzött szavazáshoz, hogy meg lehet érteni mindkét oldalt.

„A tanároknak már most is bőven elég a felelősségük, nem szabad még azt a súlyt is rájuk tenni, hogy életekről döntsenek. Köszönöm. Senki nem akar lövöldözést látni az iskolában és veszélyes szociopatát, amint gyilkosságot követ el az iskolában, aminek a végén megöli magát” – vélekedett a 2012-es Sandy Hook iskolai lövöldözés egyik áldozatának az apja.

Elutasítja a tanárok felfegyverzését a floridai republikánus szenátor is. Marco Rubio, akinek a kampányát régóta az Országos Fegyver Szövetség támogatta, ugyanakkor 21 évre emelné a fegyvervásárlás korhatárát. Ez utóbbit arra hivatkozva utasítja el az amerikai fegyverlobbi, hogy az megfosztaná a fiatal amerikaiakat az alkotmányban biztosított fegyverviselési joguktól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!