2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

Fegyverszállítási tilalomról döntött az ENSZ BT

2015. április 15., szerda 12:37, frissítve: szerda 12:54

Fegyverembargót rendelt el a jemeni felkelők ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Szaúd-Arábia közben megerősítette határ menti erőit a szárazföldön és a tengeren egyaránt. A külgazdasági és külügyminiszter közben bejelentette, hogy újabb magyar családokat menekítettek ki a háború sújtotta országból, de kilenc magyar van még Jemenben.

A húszi felkelők elleni fegyverszállítási tilalomról szavaztak a Biztonsági Tanácsban. Tizennégy kéz emelkedett a magasba, a vétójoggal rendelkező Oroszország képviselője viszont mozdulatlan maradt. Vitalij Csurkin azért tartózkodott, mert a javaslatba nem építették be az azonnali tűzszünetre vonatkozó orosz javaslatot.

– A Biztonsági Tanácsban éppen most ment át a 2216-os határozat, amely támogatja Jemen egyesítését, szuverenitását, függetlenségét és területi egységét. Egyúttal felszólítja az érintetteket, hogy a lehető legrövidebb időn belül kössenek tűzszünetet, és a fennálló különbségeket békés úton, konzultációkkal és tárgyalásokkal oldják meg – mondta Liu Csie-Ji, Kína állandó ENSZ-képviselője.

A döntés befagyasztja a jemeni köztársasági gárda korábbi vezetőinek vagyonát, és megtiltja külföldre utazását is. A korábbi elnökhöz hű csapatok a húszi felkelők oldalán harcolnak.

– A Biztonsági Tanács határozata a jemeni nép győzelmét jelenti, ami egyúttal a béke felé mutat, és kiegészíti a szövetséges erők hadműveleteit. A politikai és diplomáciai erőfeszítések a katonai hadműveletekkel együtt vezethetnek a béke és stabilitás helyreállításához Jemenben – vélekedett Ahmed Asszeri szaúdi vezérőrnagy, a koalíciós erők szóvivője.

Szaúd-Arábia a Biztonsági Tanács határozatával egy időben megerősítette szárazföldi és tengerészeti erőit a jemeni határ közelében. Egy határ menti bázison nagy hatótávolságú ütegeket is felállítottak, a húszik viszont tankokkal erősítették meg az Áden környékén állomásozó erőiket. Az Egyesült Államok közben indiai, dél-koreai és orosz hajókon több száz állampolgárát mentette ki, és újabb magyar állampolgárokat is evakuáltak.

Három magyar maradna

Kilenc magyar van még Jemenben – ezt Szijjártó Péter jelentette a rijadi nagykövetségre hivatkozva. A külügyi és külgazdasági miniszter hozzátette: közülük két személyt csütörtökön evakuálnak a Nemzetközi Migrációs Szervezet segítségével. Három magyar állampolgár viszont nem akarja elhagyni az országot.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március végén Szaúd-Arábia – más térségbeli arab országokkal együtt – katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

Húsvét óta 36 magyar hagyta el Jement, többségük már Budapestre érkezett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!