2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Ezrek tüntettek az isztambuli egyezmény aláírása miatt

Hír TV

2018. március 25., vasárnap 16:28, frissítve: vasárnap 16:34

Zágrábban ezrek tüntettek a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló isztambuli egyezmény ellen. A résztvevők szerint a megállapodás a család fogalmát kérdőjelezi meg és a transzszexualitás elfogadásához vezet.

„Árulás” – ezt kiabálták a tüntetők Zágrábban. Az üzenet a jobbközép kormánynak szól, amiért aláírta a nőkkel szembeni erőszak megelőzéséről szóló európai megállapodást, az isztambuli egyezményt, amely horvát konzervatív csoportok és a katolikus egyház szerint azért elfogadhatatlan, mert a transzszexuális emberek elfogadásához vezethet, ugyanis a társadalom által kreált szerepekként határozza meg a nemeket.

„Az egyik oldalon van sátán, a másikon isten. Ez a küzdelem örök. Szerintem jelenleg sátán áll nyerésre” – fogalmazott egy demonstráló.

A kormány a tüntetések ellenére az egyezmény jóváhagyására sürgeti a parlamentet is, mivel az nem változtat a házasság hivatalos meghatározásán, ami a horvát alkotmány szerint továbbra is egy férfi és egy nő egységét jelenti. A kormánypárt több korábbi tagja ennek ellenére sem támogatja.

„Az egyezményt már aláírva és ratifikálva küldték el ide Európából, a magasabb globalizációs erők megbízásából, akiket akkor még nem érdekelt a nők és a gyerekek sorsa, amikor a vukovári csatában zajlott a vérontás és a sérült férfiak legyilkolása” – mondta Gordana Turic volt kormánypárti politikus.

Szerbia, Bosznia és Szlovénia már ratifikálta az egyezményt, Bulgária, Szlovákia és Magyarország még nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!