2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ezrek sztrájkoltak a tömeges leépítés ellen

Hír TV

2018. január 31., szerda 19:04, frissítve: szerda 20:19

Több ezren sztrájkoltak ma a Siemens németországi gyáraiban egy tervezett tömeges elbocsátás ellen tiltakozva. A német fém- és autóipari munkások további munkabeszüntetésekkel fenyegetőznek, mert fizetésemelést és a munkaidő csökkentését követelik.

A Siemens feleakkora profittal zárta 2017-et, mint várták. Most több ezer fős elbocsátást terveznek a legkevesebb nyereséget termelő áram- és gázipari szektorban.

„Több milliárd euró profittal zárta a cég a tavalyi évet, és még így is leépítést terveznek? Érthetetlen. A német elbocsátások alapja, hogy a mi munkákat kiszervezték Kelet-Európába vagy Amerikába, ez nincs rendben” – mondta egy tüntető.

A Siemens az elbocsátások mellett a fejlesztési pénzeket is átcsoportosítaná, például a gyártásautomatizálásba, amelyben globálisan piacvezető. Azt ígérik, hogy akit tudnak, azt átviszik ilyen gyárakba elbocsátás helyett. „Nem a munkavállalóink ellen küzdünk, hanem velük együtt. Új fejlesztésekbe, modern iparágakba kell beruháznunk, hogy piacvezetők maradjunk. Arra kell koncentrálnunk, amiben erősek vagyunk, és nem azt mentegetni, amiben gyengék” – fogalmazott Joe Kaeser vezérigazgató.

Németországban a fém- és autóipari dolgozók kedden egész napos sztrájkot tartottak több mint kétszázötven cégnél. Egyezség nem volt, ezért sok helyen már ezen a héten újabb munkabeszüntetések lesznek.

„Továbbra is különbség van munkaadók és munkavállalók között az igazságos bérezés és a szükséges munkaidő kérdésében. Az a célunk, hogy ne súlyosbodjon a helyzet, ne legyen még több sztrájk, de egyelőre kérdéses a tárgyalások kimenetele” – mondta a szakszervezeti vezető.

Az általuk képviselt munkások 6 százalékos béremelés mellett a 35 órás munkahét 28 órásra csökkentését követelik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!