2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Évi egy dollárért lesz elnök Trump

2016. november 14., hétfő 08:05, frissítve: hétfő 13:59

Trump azt mondta: nem az elnöki járandóságért vállalta a jelöltséget, és nem is tudja, hogy ez a hivatal mennyi pénzzel jár.

Évi egy dolláros fizetést vesz fel az új amerikai elnök – Donald Trump első tv-interjújában közölte: nem veszi fel a posztért járó díjazását.

Közben a republikánus jelölt megnevezte közvetlen munkatársait is: a két személy, a leendő elnök közleménye szerint egyenrangú tagként vesz részt az új szövetségi kormány kialakításában – egyikük egy rasszistának tartott portál tulajdonosa.

„A közeleg, azt jelenti, hogy hamarosan” – ezt válaszolta újságíróknak a megválasztott amerikai elnök kampánymenedzsere arra a kérdésre, hogy mikor nevezi meg Donald Trump kormányának tagjait.

Egy óra múlva pedig kiderült: Reince Priebust választotta kabinetfőnöknek. A republikánus párt vezetője a pártelit belső köreihez tartozik, inkább háttérben politizált, viszont a kampány elejétől kezdve támogatta a milliárdost, és híres kompromisszumkészségéről.

Ezzel egy időben jelentette be azt is Trump, hogy stratégiai főtanácsadóként viszont egy politikai outsidert, vesz maga mellé. Ő Steve Bannon, választási kampányának főtanácsadója, a fehér felsőbbrendűséget hirdető Breitbart News ügyvezető elnöke, korábban keményen bírálta a republikánus elitet. Bannon kinevezéséről Harry Reid, a demokraták szenátusi vezérének szóvivője azt mondta, így már érthető, „hogy miért tartja a Ku-Klux-Klan saját bajnokának Trumpot”.

Az Oregon állambeli Portlandben gyertyás virrasztást tartottak az új elnök elleni tiltakozásul. A rendezvény békés volt, ellentétben a múlt heti megmozdulásokkal. Trump megválasztása utáni első tv-interjújában elítélte az erőszakot és azt, hogy kisebbségeket támadtak meg. Ismeretlenek rasszista üzenetet írtak a marylandi templomra.

„Ne tegyék, ez szörnyű. Mert én egyesíteni fogom ezt az országot. Ha ez segít, egyenesen a kamerába mondom: fejezzék be ezt” – nyilatkozta a megválasztott amerikai elnök.

Trump az interjúban közölte azt is, hogy nem fogja felvenni évi 114 millió forintnak megfelelő fizetését, nem ezért vállalta a jelöltséget. De mivel a jogszabályok szerint valamennyi pénzt el kell fogadnia, évi egy dollárt vesz majd fel. Konkrét politikai terveiről viszont keveset beszélt, csak annyit mondott, hogy a munkahelyteremtést, az egészségbiztosítás átalakítását és a bevándorlás kérdését helyezi előtérbe. Arra a kérdésre, hogy kampányígéretéhez híven kivizsgálja-e demokrata ellenfele, Hillary Clinton email-botrányát, kitérő választ adott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!