2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Európai vezetők kísérték utolsó útjára Helmut Kohlt

2017. július 1., szombat 16:54, frissítve: szombat 16:59

Végső búcsút vettek a német egység kancellárjától. Helmut Kohl volt az első olyan politikus, akinek szerepét európai gyászszertartáson méltatták. Özvegye azt szerette volna, ha Angela Merkel helyett Orbán Viktor emlékezik meg néhai férjéről, de szándékáról lebeszélték. Így a magyar miniszterelnök a szertartáson nem mondott beszédet, utána viszont megosztotta gondolatait a sajtóval. A kormányfő kifogásolta, hogy a keresztény szó nem hangzott el a szertartáson, noha Helmut Kohl a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU politikusaként volt 16 évig kancellár.

Helmut Kohlt az Európai Parlamentben ravatalozták fel, a néhai német kancellár koporsóját a német hadsereg díszegysége vitte a strasbourgi ülésterembe. A koporsót uniós zászló borította, azt szimbolizálva, hogy a politikus egyszerre fáradozott a német és az európai egység megteremtésén. 

 

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a demokrácia és a szabadság védelmezőjének nevezte Helmut Kohlt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke német nyelven méltatta a volt kancellárt. „Egy hűséges baráttól veszek búcsút, aki éveken, évtizedeken keresztül szeretettel kísért. Itt most nem az Európai Bizottság elnöke beszél, hanem egy barát, akiből a bizottság elnöke lett. Helmut Kohllal a világháború utáni korszak egy óriása távozik közülünk, aki már élete során bevonult a történelemkönyvekbe, és mindig is ott lesz a helye. Olyan valaki volt, aki kontinensünk emlékműve lett, amely előtt német és európai koszorúkat helyezünk el” – mondta Juncker.

Az Európai Tanács lengyel elnöke, Donald Tusk arról beszélt, hogy Helmut Kohl mindig azt kereste, ami összeköti a nemzeteket, és nem azt, ami elválasztja azokat. A gyászszertartáson az Európai Unió vezetőin kívül felszólalt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Bill Clinton, aki Kohl tizenhat évig tartó kancellárságának második felében vezette az Egyesült Államokat. 

„Aludj jól, barátom. A legnagyobb ajándék, amit adtál, az a lecke, hogy az életben a legfontosabb dolog az, amit a gyerekeinkre hagyunk: a szabadság, a béke, a biztonság, hogy megteremtsük a saját jólétünket, és kövessük az álmainkat” – mondta Bill Clinton.

A búcsúbeszédek sorát a jelenlegi német kancellár, Angela Merkel zárta, aki Helmut Kohlnak köszönheti politikai karrierjét. „Helmut Kohl egy korszakot testesít meg. Bel- és külpolitikájával olyan karókat vert le, amelyek mindmáig támaszt nyújtanak. Kancellári idejét sokéves gazdasági fellendülés jellemezte, de eközben nem tévesztette szem elől a Németországon túli világot. Gondolt a holnapra, alakítója volt nagy ívű változásoknak, és döntően részt vett annak a Németországnak és annak az Európának a megteremtésében, amelyben ma mindannyian élünk” – hangoztatta Angela Merkel.

Helmut Kohl az első politikus, akitől uniós gyászszertartáson vettek búcsút. A saját kívánságára nem a ludwigshafeni családi sírba temetik az első felesége mellé, hanem Speyer városában helyezik végső nyugalomra. Kohl 2008-ban másodszor is megnősült, megszakítva kapcsolatát régi családjával. Özvegye azt szerette volna, ha Angela Merkel helyett Orbán Viktor méltatja a férjét, akinek megbuktatásában a jelenlegi kancellár is szerepet játszott. A kereszténydemokrata politikus 1982 és 1998 között vezette az NSZK-t, majd az egyesült Németországot. Helmut Kohl 87 évesen halt meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!