2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Európa és Kína is visszavág Trumpnak, ha meglépi

Hír TV

2018. március 8., csütörtök 17:07, frissítve: csütörtök 17:22

Kanadát és Mexikót már nem sújtaná büntetővámmal az amerikai elnök, de az Egyesült Államok többi kereskedelmi partnere továbbra is számíthat a fémimport súlyos megadóztatására. Az Európai Unió válaszul folyamatosan bővíti azoknak az amerikai termékeknek a listáját, amelyekre védővámot vet ki, ha az USA tényleg kereskedelmi háborút indít. Hasonló lépésekre készül Kína is. A vámtervek ellen tiltakozva az elnök gazdasági tanácsadója már el is hagyta a Fehér Házat.

Gyárbezárásokhoz és a külkereskedelmi mérleg felbillenéséhez vezet a fémimport Donald Trump szerint, ezért büntetővámot vetne ki a beszállító országokra. Az acélt 25, az alumíniumot pedig 10 százalékos sarccal sújtaná – a rendeletet már csütörtökön aláírhatja az elnök.

Az Európai Unió az Egyesült Államok egyik legnagyobb fémbeszállítója. Brüsszel felvette a kesztyűt, az EU büntetővámot vetne ki az USA-ból érkező autókra, motorokra, viszkire, farmerra, mogyoróvajra, narancslére, áfonyára és az acélipari termékekre is.

„Megvitatjuk, mely amerikai termékekre vethetünk ki importvámot. Az átmeneti listát már tanulmányozza az Európai Bizottság. Készen állunk az arányos válaszlépésre” – mondta az Cecilia Malmström, az unió kereskedelmi biztosa.

Trump jelezte, hogy belemegy a háborúba, és újabb, kifejezetten az EU-ra szabott büntetővámokkal áll elő. „Az Európai Unió különösen kemény az Egyesült Államokkal. Szinte lehetetlenné teszik nekünk, hogy velük üzleteljünk, mégis ide küldik az autóikat meg minden mást. Csinálnak, amit akarnak, de ha megteszik, akkor mi 25 százalékos adót vetünk ki az autóikra. Higgyék el nekem, nem fogják sokáig csinálni” – fogadkozott az amerikai elnök.

A védővámok ötletét a kormányzó republikánus párton belül sokan bírálják, és még az elnök közvetlen környezetében sem ért vele egyet mindenki. Gary Cohn, Donald Trump gazdasági tanácsadója a szabadkereskedelem elkötelezett híveként le is mondott. A bírálatok hatására Trump finomított elképzelésein, és a szomszédos országokkal egyelőre nem vívna kereskedelmi háborút – Kanada és Mexikó is jelentős beszállítónak számít.

„Várakozásaink szerint az elnök úr aláír valamit a hét végéig. Ebben nemzetbiztonsági szempontok alapján lehetnek kivételek Mexikóra és Kanadára nézve” – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

Egyes források szerint a szomszédos országokra vonatkozó kegyelmi állapot harminc napig tartana csak.

A Demokrata Párt abban az esetben hajlandó támogatni az elnököt, ha a büntetővámok kizárólag az Egyesült Államok legfőbb gazdasági riválisát, Kínát sújtják.

„Elnök úr, koncentráljon Kínára! Támadja Kínát, csinálja okosan és pontosan. Ne hozzon olyan intézkedést, amely többet árt a szövetségeseinknek, mint Kínának, és amely csak megnevetteti Kínát. Nem kereskedelmi háborút akarunk. Az amerikaiak azt akarják, hogy rávegyük Kínát, hogy tartsa be a játékszabályokat” – üzente Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője Trumpnak.

Peking válaszlépésként ugyanúgy megtorló intézkedéseket vetne be az amerikai árukra, mint Brüsszel. „Sokakat aggaszt a Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi feszültség. A történelem megmutatta, hogy a kereskedelmi háború nem a helyes módja a problémák megoldásának. Különösen a globalizáció miatt rossz döntés a kereskedelmi háborút választani. Csak ártani fog. Kína pedig kénytelen lesz megtenni a szükséges és jogos válaszlépéseket” – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter, hozzátéve, hogy a világ két legnagyobb gazdasága nemcsak a saját állampolgáraiért felelős, hanem az egész világ jólétéért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!