2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Észak-Korea májusban bezárja a nukleáris gyakorlóterét

Hír TV

2018. április 29., vasárnap 08:08, frissítve: vasárnap 08:47

Észak-Korea májusban végleg bezárja phungeri nukleáris gyakorlóterét, a felszámolást pedig szakértők ellenőrzik majd. A phenjani rezsim az elmúlt tíz évben hat nukleáris fegyvert tesztelt a létesítményben a nemzetközi tiltás ellenére. Az ázsiai ország diktátora pénteken a két Korea közötti békéről és a nukleáris leszerelésről tárgyalt a dél-koreai elnökkel. A két Korea hivatalosan 1953-óta hadban áll.

A phenjani propagandahíradó is örömhírként számolt be a pénteki Korea-közi csúcstalálkozóról, amelyen a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszereléséről és a békéről tárgyaltak a két ország vezetői. Ugyanez a bemondónő néhány hónapja még a phenjani rezsim atomháborús fenyegetőzését közvetítette, ezért fogadta sok elemző kétkedve Kim Dzsongun látványos pálfordulását, amikor az észak-koreai vezetők közül elsőként átlépte a Korea-közi demarkációs vonalat, és a békés egymás mellett élésről kezdett beszélni a déli elnökkel.

Bár konkrétumokról nem egyeztek meg, a világ legkegyetlenebb diktátorának tartott vezető több látványos gesztust tett. Bejelentette, hogy az északi órákat a déli időzónához igazítják, a phungeri nukleáris kísérleti telephelyének májusi bezárására pedig külföldi megfigyelőket hívott meg. „Az észak koreai vezető azt mondta, májusban bezárja a nukleáris tesztbázist, amire szakértőket és újságírókat hív meg az Egyesült Államokból, Dél-Koreából az átláthatóság jegyében” – közölte Jun Jon Csan, a dél-koreai elnök szóvivője.

A döntés még nem jelent nukleáris leszerelést, a bázis ugyanis egyes szakértők szerint amúgy is használhatatlanná válhatott, ráadásul Észak-Korea két másik nagyobb nukleárist kísérleti telephellyel is rendelkezik, ahol folytathatja atombombáinak tesztelését. Az amerikai kormány ennek ellenére abban bízik, hogy az észak-koreai vezető diplomácia közeledése nem csak blöff.

Trump elnök is történelmi találkozóra készül Kim Dzsong Ünnel, a két ország vezetői eddig soha nem ültek tárgyalóasztalhoz. „Jó irányban haladnak a dolgok. Három-négy héten belül találkozunk. Ez egy nagyon fontos egyeztetés lesz, a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről lesz szó. Leszerelés, ismétlem leszerelés. Meglátjuk, mi lesz, de bármi is történjen, ha nem működik a dolog, akkor fölállok az tárgyalóasztaltól” – ígérte az amerikai elnöke.

A feszült helyzet pillanatnyi enyhülését sokan üdvözölték, Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök például közölte, hogy bálványozza Kim Dzsongunt, amiért az atomháborúval fenyegetőző mániákus vezetőből, mint fogalmazott, a nap hőse lett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!