2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Észak-Korea faxon jelezte, készen áll egyeztetni Dél-Koreával

Hír TV

2018. január 5., péntek 10:07, frissítve: péntek 12:47

Magas szintű egyeztetések kezdődhetnek Észak-Korea és Dél-Korea között – közölte a két ország egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium. Phenjan hivatalos faxüzenetben jelezte, hogy készen áll a megbeszélésekre. Japán azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunista diktatúra továbbra is atomfegyverei fejlesztésén dolgozik.

A soron következő közös hadgyakorlat elhalasztásáról döntött az amerikai és a dél-koreai elnök. A halasztás oka a jövő hónapban kezdődő, phjongcshangi téli olimpia.

„A két vezető megállapodott abban, hogy az olimpia ideje alatt nem tartja meg a közös hadgyakorlatot, és mindent megtesz azért, hogy szavatolja a játékok biztonságát” – közölte Jun Jongcshan, a Dél-koreai Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Néhány órával ezután közölte a szöuli kormány, hogy két év után először ülhet le tárgyalni Észak- és Dél-Korea, miután Phenjan elfogadta Szöul ajánlatát a tárgyalások jövő heti megkezdésére.

„Január 9-re észak elfogadta az ajánlatunkat a tárgyalások megkezdésére a panmindzsoni Béke Házában. A két fél úgy döntött, hogy munkaszintű ügyekben egyeztet majd dokumentumcserével” – tudatta Paik De-Hjun, a Dél-koreai Egyesítési Minisztérium szóvivője.

Japán azonban óva int attól, hogy a térség megnyugodjon. A tokiói védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy miközben a felek tárgyalóasztalhoz ülnek, Észak-Koreában továbbra is folytatódik a fegyverkezési program.

„Észak-Korea a látszólagos párbeszéd és a provokáció stációin megy keresztül, de bármelyiket választja is, közben folytatja nukleáris és rakétafejlesztését. Nem áll szándékunkban gyengíteni a készültségünket és a hírszerzési aktivitásunkat” – emelte ki Itsunori Onodera japán védelmi miniszter.

Kim Dzsongun a két ország közti tárgyalások eshetőségéről még újévi beszédében értekezett. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nukleáris támadást indít, ha országát újfent veszélyben érzi. Csütörtökön Phenjanban magas rangú katonai vezetők kíséretében hatalmas demonstrációt szerveztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!