2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Észak-Korea a totális megsemmisülését kockáztatja

Hír TV

2017. november 30., csütörtök 08:04, frissítve: csütörtök 15:03

Örült az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun annak, hogy hadserege szerdán újabb sikeres rakétakísérletet hajtott végre. Phenjan azt állítja, hogy az új fejlesztésű, interkontinentális ballisztikus rakéta 53 percet repült, 4475 kilométeres magasságba, tehát gyakorlatilag az űrbe emelkedett, és indítóhelyétől 950 kilométerre csapódott be a tengerbe, Japántól Nyugatra. Helyi közlések szerint a rakéta nukleáris robbanófejjel is felszerelhető, és képes elérni az Egyesült Államok egész területét.

Az amerikai vezetés viszont korántsem volt ilyen jókedvű a rakéta-kísérlet láttán: az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges háborúban megsemmisítik majd a kommunista vezetést.

„Észak-Korea diktátora a rakéta-kísérlettel közelebb vitte a világot a háborúhoz. Mi soha nem akartunk háborúzni Észak-Koreával, és most sem szeretnénk. De ha háború lesz, az az ilyen agresszív cselekedetek miatt tör majd ki. Ha háború lesz, ne legyen kétségük afelől, hogy az észak-koreai rezsim teljesen szét lesz zúzva” – fogalmazott Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Washington egyúttal minden országot arra szólított fel, hogy szakítsa meg diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait Észak-Koreával, valamint utasítsa ki az észak-koreai munkásokat. Kínától pedig azt kérte, hogy ne szállítson többé olajat szomszédjának. Erre a drasztikus lépésre Peking eddig nem volt hajlandó, Észak-Korea olajellátása ugyanis nagyrészt tőle függ.

A szerdai kilövést nem csak Amerika térségbeli szövetségesei, Dél-Korea és Japán ítélték el, hanem Kína is. Peking szerint ugyanakkor nem csak Phenjannak, hanem Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak is önmérsékletet kellene tanúsítania.

„Kína a kettős befagyasztás megoldását javasolja. Tehát Észak-Koreának fel kellene függesztenie nukleáris és rakéta-kísérleteit, az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának pedig fel kellene függesztenie nagy, közös hadgyakorlatait” – jelentette ki Vu Haj-Tao, Kína helyettes ENSZ-nagykövete.

Oroszország ENSZ-nagykövete szintén minden felet arra szólított fel, hogy vessen véget a feszültség spiráljának, és lépjen egyet hátra.

Erre azonban egyelőre senki sem hajlandó: az Egyesült Államok és Dél-Korea december elejére minden korábbinál nagyobb hadgyakorlatot hirdetett meg a térségben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!