2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Erdogan sértetlensége kulcsfontosságú lehetett

2016. július 16., szombat 16:52, frissítve: szombat 16:57

A karhatalmi erők megosztottsága és az elnök sértetlensége vezetett a puccs bukásához. Így értékeli a katonai államcsínykísérlet kudarcának okát a Törökország-szakértő Egeresi Zoltán. N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő arra emlékeztetett, hogy Erdogan elnök megerősödött ugyan, a török társadalom azonban nagyon megosztott és továbbra is széles rétegek ellenzik az elnök hatalmi törekvéseit.

Nem előzte meg alapos tervezés a török katonaság puccsát. Ezzel magyarázta a szakértő az államcsínykísérlet bukását. Egeresi Zoltán szerint a speciális alakulatok, valamint a rendőrség végig kitartottak a kormány mellett.

„A másik dolog pedig az, ami szerintem döntő tényező volt – bár erre volt kísérlet –, hogy nem sikerült elfogni Recep Tayyip Erdogan államfőt, akinek az üzenete eljutott a török lakossághoz, és sikerült elérnie, hogy több ezer ember kivonuljon az utcákra, és akár a szimbolikus tereket megszállva az ott lévő katonákkal fölvegye, ha nem is a harcot, de a küzdelmet, a Taksim téren, vagy a hídon, vagy Ankara központjában” – emelte ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

Perek sokasága várható, a hatalomnak ugyanis mutatnia kell, hogy stabilan uralja a helyzetet – mondta el a Hír TV-ben N. Rózsa Erzsébet. A Közel-Kelet-szakértő szerint a török társadalomban jelentős azoknak az aránya, akik elutasítják Erdogan hatalmi törekvéseit.

„Annak ellenére, hogy most sok civil kiment az utcára őt támogatni, az ő irányítási rendszerével kapcsolatban is igen komoly rétegekben vannak fenntartások. Ezt a választási eredmények is megmutatták, hiszen nem tudta Erdogan megszerezni azt a parlamenti többséget, ami egy egyszerű jogszabályok módosításával tudta volna a rendszert átalakítani. Azt gondolom, hogy egy elhúzódó, igen sok feszültségtől terhes folyamatról van szó” – fogalmazott az MTA Világgazdasági Intézet Közel-Kelet-szakértője.

N. Rózsa Erzsébet hozzátette: Erdogan mérsékelt iszlamista vezető, így nem várható radikális iszlamista erők térnyerése. A hatalom konszolidálására a kurd kérdés rendezetlensége miatt is égető szükség van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!