2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Embertelen körülményeket hagyott maga után a ciklon

2015. március 19., csütörtök 12:35, frissítve: csütörtök 13:05

Katasztrofális állapotok uralkodnak a csendes-óceáni Vanuatu szigetcsoporton a ciklon pusztítása után. Egyes szigeteken a lakóházak 80-90 százaléka károsodott vagy megsemmisült, több ezren váltak hajléktalanná. Hivatalos adatok szerint a vihar 11 ember életét követelte. Az ország miniszterelnöke szerint lehetséges, hogy a klímaváltozás is felelős a katasztrófáért.

Könyvek ezreit kellett a napsütésben szárítani egy iskola udvarán Vanuatu fővárosában. A tanintézet könyvtárának súlyos károkat okozott az a ciklon, amely múlt héten söpört végig a szigeten. „Minden könyv itt van, amit még meg lehet menteni. Megpróbáljuk megszárítani őket. Körülbelül a könyvek felét fogjuk tudni megóvni. Sok más iskolának azonban még könyvtára sincs, vagy ha volt is, akkor most megsemmisült” – mondta az iskola igazgatója.

Az Ausztráliától északkeletre fekvő, csendes-óceáni szigetcsoporton katasztrofális állapotokat okozott a rendkívüli erejű vihar. Egyes külső szigeteken a lakóházak több mint 80 százaléka részben vagy teljesen elpusztult, a fővárosban pedig az épületek 90 százaléka rongálódott meg.

A segélyszervezetek szerint a túlélőknek sürgősen vízre, élelemre és biztonságos szállásra van szüksége: a napokban több segélyszállítmány már meg is érkezett a szigetekre. „A személyzet már nagyon fáradt. Sokuknak károsodott az otthona, ezért ők be sem jöttek dolgozni, mert előbb rendbe kell tenni a házukat. Szerencsére kapunk a segélyszervezetektől élelmet, vizet és gyógyszert is” – mondta a kórházi vezető.

A katasztrófában több mint tízen haltak meg, több mint háromezren hajléktalanok lettek. Az ország miniszterelnöke szerint elképzelhető, hogy a klímaváltozás a felelős a történtekért. „A viharok egyre keményebbek lesznek, különösen a csendes-óceáni térségben, de biztos vagyok benne, hogy a Karib-térségben és az Indiai-óceánon is. Lehet, hogy ez összefüggésben áll a klímaváltozással. Reméljük, hogy az ENSZ párizsi klímaváltozás-konferenciáján konkrét döntések is születnek, és sikerül előrelépni ebben a kérdésben” – mondta Joe Natuman, Vanuatu miniszterelnöke.


Az ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon idején a széllökések sebessége néhol meghaladta a 340 kilométert. Elemzők szerint a ciklon a térség történetének egyik legnagyobb katasztrófáját okozta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!